Če ste ljubitelj aktivnosti na prostem ali ne, je za sodobnega uporabnika, ki vsake toliko rad kaj deli na družbenih omrežjih, akcijska kamera zelo praktičen pripomoček. Je trpežna, mala, vodoodporna in lahko jo vtaknemo ali si jo nadenemo na mesta, kjer bi si z mobilnim telefonom le stežka pomagali.

Akcijske kamere so sploh primerne, da prijateljem pokažete posnetek, kako ste sredi meteža smučali ali pa poleti stikali za hobotnicami nekje ob obali kakšnega od hrvaških otokov. Prav ta naraščajoča priljubljenost avanturističnih prostočasnih aktivnosti poganja trg akcijskih kamer in nekatere raziskave navajajo, da bo njihov tržni delež leta 2026 presegel deset milijard ameriških dolarjev.

Množica izbire

Vsi poznamo znamko GoPro, ki se je uveljavila kot sinonim za akcijsko kamero. Dober konkurent ji je Sonyjeva kamera, ki se iz nekega neznanega razloga preprosto ne »prime« med uporabniki, čeprav je po kakovosti posnetkov zelo dobra. Dobro akcijsko kamero imajo tudi Garmin, Tomtom, Olympus, Nikon, FujiFilm, Panasonic, Polaroid, da z imeni cenejših kitajskih izvedenk niti ne začenjamo.

V ta natrpan prostor torej vstopa novi igralec Dji. Njihova Osmo Action ponuja vse, kar že ponujajo drugi, in hkrati prinaša še nekatere novosti – najbolj očitna razlika je zaslon na prednji strani ohišja, za boljše zajemanje samega sebe.

Kamera ima na ohišju torej dva zaslona in na njiju pri Dji še najbolj stavijo. Prednji je sicer resda majhen, saj meri le 1,45 palca. Vendar je to po ocenah uporabnikov dovolj, da vidiš, ali si v kadru leče, ki sicer zajema v širokem razponu 145 stopinj. Priljubljenost selfijev že dolgo žene razvijalce mobilnih telefonov, da prednje kamere vedno bolj izpopolnjujejo in jim dajejo vse večjo težo. Akcijske kamere so bile za tovrstno fotografiranje do zdaj popolnoma »slepe«.

Bitka z GoPro

Osmo Action je pod pokrovom skorajda preveč podoben GoPro Hero 7. Obe kameri namreč zajemata fotografije v ločljivosti 12 megapikslov, obe snemata v ločljivosti 4k pri 60 sličicah na sekundo (fps), obe lahko snemata ultra počasne posnetke (1080p z 240 fps) in obe imata izvrstno stabilizacijo videa. Osmo Action je kakopak vodoodporna, in to do enajstih metrov (kar je meter več, kot zmore GoPro). Dobra novica je tudi to, da Dji kamero lahko pritrjujemo na razne pripomočke z enakimi nastavki kot GoPro (oziroma vsaj večino).

Za ljubitelje videa je zanimiv podatek, da Osmo Action uporablja enak senzor kot njihov Dji Mavic Air letalnik. Kamera prav tako podpira enake načine zajemanja videa – to je recimo priročno pri mešanju posnetkov z ene in druge naprave. Zajemanje v slabi svetlobi nikoli ni bilo v korist akcijskim kameram, zato ima Osmo Action vgrajeno precej odprto zaslonko f2.8, kar v teoriji pomeni, da večerni posnetki ne bi smeli biti pretiran zalogaj.

Stabilizacija, kot se spodobi

Kdor pozna podjetje Dji predvsem po vodilnih videostabilizatorjih, od nove kamere upravičeno pričakuje presežek na tem področju. Omenjena kamera je opremljena s stabilizacijo videa, ki so jo v podjetju poimenovali kar RockSteady – skratka, zelo stabilno. Ta funkcija je z zadnjim modelom zelo dobro uspela podjetju GoPro, vendar po videnih posnetkih je Dji svojo nalogo opravil odlično.

Zelo všečen je tudi način HDR za zajemanje videa, ki nudi nekoliko bolj žive barve in bolj filmski videz posnetkov. Škoda pa je, da ni mogoča hkratna raba tako načina HDR kot stabilizacije. O bateriji ne moremo reči nič kaj izjemnega. Te male kamere so vse dokaj šibke na tem področju, Osmo Action ne izstopa. Načeloma naj bi na eno polnjenje lahko eno uro snemal v ločljivosti 4k pri 60 fps. Z zmanjšanjem števila sličic na sekundo se čas delovanja povečuje.

Kot smo že na začetku govorili, deljenje vsebin na družbenih omrežjih pogosto vodi posameznike v nakup akcijske kamere. Medtem ko ima GoPro vgrajen dober način za instantno deljenje posnetkov neposredno iz kamere, si je pri Osmo Action treba pomagati z mobilnim telefonom in njihovo aplikacijo.

Če potegnemo črto, govorimo torej o zelo dobri kameri. Osmo Action pri nas stane približno 380 evrov, najzmogljivejši GoPro Hero 7 Black pa prav toliko. Le katero izbrati ...