Prepoznaven, sodoben, igriv in eleganten nakit E2RD je delo Bojane Kovačič Zemljič, ki po izobrazbi ni oblikovalka, saj je diplomirala iz književnosti. Sredi študija literature in jezika je spoznala, da precej raje kot v črne črke na belem papirju pogleduje v barviti svet likovne umetnosti. V knjižnici je posedala na oddelku za umetnost in oblikovanje ter se navduševala nad debelimi barvitimi knjigami. Študij je vseeno zaključila in dobro leto prebila v šolstvu. Zanimanje za umetnost je dopolnjevala z obiskovanjem galerij, likovnih delavnic, trgovin z likovnim materialom in tako urila svoj talent.

Tehnike zlatarskih mojstrov in galanteristov

Ko je spoznala, da jo oblikovanje nakita izpolnjuje in navdihuje, je dobila moč za vsakovrstno delo s kreativnimi vsebinami in za sodelovanja z ustanovami, ki so inovativne ideje podpirale. V Mariboru, kjer živi, je začela iskati prostor za atelje: »Postalo mi je jasno, da se moram prepustiti svoji intuiciji in delu, ki me veseli. Odpovedala sem službo v šolstvu in strastno iskala svoj delovno-kreativni prostor.« Pri oblikovanju izhaja iz sebe, nekaterih tehnik oblikovanja pa se je učila tudi pri različnih zlatarskih mojstrih in galanteristih. Osvojila je sodobne načine oblikovanja s tehnologijo 3D-tiskanja in laserskih izrezov. Ustvarila je blagovno znamko E2RD, katere ključna koda je originalnost in boemsko-elegantna drža, ki predstavlja novo sproščeno klasiko.

V zgolj nekaj letih ji je uspelo, da je postala prepoznavna oblikovalka avtorskega nakita, članica Društva oblikovalcev Slovenije in prejemnica priznanj – nominirana je bila za oblikovalko leta. Svojega dela ne jemlje kot »zbiranje nagrad«, temveč kot posel in nakita do zdaj še ni prijavljala na nobeno tekmovanje, njen fokus je usmerjen predvsem na stranke. Kljub takšnemu pristopu se je njen nakit znašel v hollywoodskem filmu – slovenska režiserka Janja Glogovac se je z E2RD ogrlico pojavila v tamkajšnjem filmskem studiu, scenaristka je nakit opazila in si tudi zase naročila kos. Zatem so Bojano Kovačič Zemljič povabili k sodelovanju pri filmu Nina (2016), za katerega je oblikovala nakit. Ustvarila je kolekcijo Nina Simone.

Delo z lokalnimi podizvajalci

Bojana Kovačič Zemljič pravi, da skuša v svojem ateljeju v središču mesta stranke razvajati s pristnim oblikovanjem in umetnostjo. Butična galerija E2RD združuje atelje za oblikovanje nakita in likovno razstavišče, v katerem se predstavljajo dela priznanih, predvsem slovenskih likovnih umetnikov. V galeriji je tudi atelje. Avtorica oblikuje nakit v sproščenem in igrivem rokodelskem procesu, pri katerem ustvarjalno eksperimentira in ustvarja edinstvene izdelke.

Kolekcije nakita E2RD združujejo sodobno oblikovanje in tradicionalne obrtniške spretnosti. Prepoznaven je po posebni likovni kompoziciji, samosvoji estetiki, izbranih barvah in po spretnem kombiniranju različnih materialov. Bojana Kovačič Zemljič se zdaj že 14. leto ukvarja z oblikovanjem: »Naučila sem se, kako pomembno je spoštovanje okolja, materialov, izdelkov in strank. Zato vedno raziskujem nove, tudi eko materiale in izbiram najboljše možnosti skozi celoten proces – od zaponke do vizitk iz recikliranega papirja – pa še te počasi opuščamo. Veliko mi pomeni, če lahko podizvajalce določenih elementov za nakit izberem v svojem lokalnem okolju.«

Oblikovalka je zagovornica počasne in ekološko osveščene mode, zato v njenem podjetju delujejo zunaj vseh potrošniških trendov, modnih cirkusov, agresivnih marketinških pristopov in plehkih nagovarjanj. Pravi, da je poslanstvo blagovne znamke biti originalen, netrendovski in samosvoj, kar sovpada tudi s tem, da so kolekcije nakita izdelane v omejenih serijah ali manjših linijah. Vedno znova želi ustvariti »posebno« kolekcijo. Prefinjen nakit s hudomušnim karakterjem in obvezno – ekstravaganten. Zagovarja moto oseben slog in ekstravaganca vsak dan, saj meni, da je treba na življenje gledati kot na posebno priložnost – tako se urejaš vsakič in vedno, ne le za posamezne pomembne dogodke, saj je vsak trenutek pomemben.

Svoj oblikovalski proces avtorica vidi kot pripovedovanje zgodb, ki so se je kakor koli dotaknile in s katerimi je močno povezana. Kreacija se začne s prebliskom, ki mu sledi zapis ideje v skici in nato udejanjanje. Izdelek nastaja kot rezultat interakcije njenih intimnih misli in spretnih prstov. Kolekcija se ne zgodi nikoli samo zaradi kolekcije, temveč za idejo vedno stoji neki vzgib, doživetje, čutenje, strast… Vse to zaznamuje njen izrazni nakit.