Velika nagrada Katalonije na stezi v Barceloni je dobila zmagovalca, ki je bil od starta do cilja najbolj spreten in si ni privoščil nobene večje napake, čeprav je na začetku dirke kazalo, da bo imel ogromno dela s tekmeci. »Izbira mehke zadnje pnevmatike ni bila najboljša. V uvodnem delu dirke sem moral varčevati z močmi in voziti bolj previdno. Kaj hitro bi lahko pregrel obe pnevmatiki in potem do padca ne bi bilo daleč. V nadaljevanju sem imel vse pod kontrolo in vozil ravno toliko hitro, kot je bilo potrebno,« je po dirki povedal Marc Marquez, ki je s tem rezultatom več kot 91 odstotkov svojih zmag dosegel s startom iz prve startne vrste.

Lorenzo se je opravičil

Na začetku se je res obetala napeta dirka, a je bilo vsega nekako konec že v drugem krogu. Jorge Lorenzo, ki se je to pot veliko bolje počutil na svoji hondi, je očitno želel preveč in napravil napako pri zaviranju, padel ter s steze pometel Andreo Doviziosa, Mavericka Vinalesa in Valentina Rossija. »To je bila povsem moja napaka. Prepozno sem zaviral, odneslo mi je sprednje kolo in potem so zaradi mene padli še nekateri tekmeci. Res mi je žal, tudi zato, ker sem imel po dolgem času dober občutek na motociklu. Zdaj si bodo vsi dirko zapomnili le po mojem padcu, vse druge pozitivne strani pa bodo ostale ob strani,« se je opravičil Jorge Lorenzo.

Maverick Vinales zdaj zahteva kazen za Lorenza, saj naj bi bil po njegovem v tem zahtevnem ovinku preprosto preveč agresiven. »Štirim je uničil dirko. Če bi padla le midva z Rossijem, ne bi bilo tako hudo, a zdaj je zaradi njega brez točk ostal še Dovizioso. On je še vedno Marquezov največji tekmec.« Bitka za drugo mesto je bila potem še vroča. Zanj so se spopadli Rins, Quartararo in Petrucci. Rins je bil pri tem še najmanj spreten in je napravil tudi eno napako, Fabiu Quartararu pa je uspelo ugnati Petruccija in tako je prvič v karieri v razredu motoGP stopil na zmagovalni oder. »Res sem vesel, saj je bila dirka težka. Vsi smo bili tik na meji padca. Še pred desetimi dnevi sem bil na operacijski mizi zaradi posega na roki, zdaj pa sem stal na zmagovalnih stopničkah. Lepšega si skoraj ne bi mogel želeti, čeprav moram priznati, da mi je do tega rezultata zelo pomagal množični padec v vodilni skupini.«

Petrucci pred dirko prejel veselo novico

Danilo Petrucci se je veselil tretjega mesta, za katerega je dejal, da je to vredno toliko kot zmaga na minuli dirki v Mugellu. »Po vseh težavah z oprijemom zadnje pnevmatike je tretje mesto lepa nagrada. Komaj sem se izognil tudi tistemu množičnemu trčenju v drugem krogu, zato moram biti zadovoljen z novimi točkami.« Petrucci je tik pred dirko dobil obvestilo ekipe, da ostaja v tovarniškem moštvu Ducatija tudi v naslednji sezoni.

S tem je Marquez povečal vodstvo v skupnem točkovanju pred Doviziosom na 37 točk, za popolno špansko zmagoslavje v Barceloni pa sta poskrbela še njegov brat Alex z zmago v razredu moto2 in Marcos Ramirez v moto3. Naslednja dirka bo na sporedu čez 14 dni v Assnu na Nizozemskem.