V Biharju, revni državi na severu Indije, je ekstremna vročina v soboto in danes terjala najmanj 91 življenj. Ministrstvo za zdravje je prebivalce pozvalo, naj ostanejo doma, dokler temperature ne padejo.

Vročina je sicer zajela velik del Indije, vztraja pa že več kot dva tedna. V puščavskem Rajastanu so temperature presegle tudi 50 stopinj Celzija. Leta 2015 je vročinski val v Indiji in Pakistanu terjal več kot 3500 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Iraku, kjer so v tem času dnevne temperature običajno okoli 40 stopinj Celzija, je te dni vročina prav tako ekstremna, saj se temperature gibljejo okoli 48 stopinj Celzija.

Prebivalci se ob tem spopadajo tudi s pogostimi izklopi električne energije. Kot je za AFP povedal predstavnik zdravstvenih služb v provinci Di Kar južno od prestolnice Bagdad Abdel Hasan al Džaberi, so tudi bolnišnice večkrat brez elektrike. "Ljudje oklevajo, ali bi sploh odšli v bolnišnico, saj elektriko izklopijo sedemnajstkrat na dan," je povedal al Džaberi.