Na ulicah Hongkonga se je kljub odločitvi vlade, da začasno ustavi postopek sprejemanja zakona o izročanju, danes zbralo skoraj dva milijona protestnikov. Gre za najbolj množične demonstracije od predaje Hongkonga Kitajski v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja, udeleženci pa so od predlagateljev zakona zahtevali, da ga do jutri docela umaknejo z dnevnega reda in ne le začasno suspendirajo njegovo sprejemanje, ki je bilo ustavljeno ob predvidenem drugem branju sredi minulega tedna. Da so postopek sprejemanja začasno ustavili, je v soboto sporočila voditeljica hongkonške vlade Carrie Lam, ki ni ponudila odgovora na vprašanje o nadaljnji usodi spornega zakona, ki predvideva izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj matični Kitajski, Tajvanu in Macau. Priznala je, da je »pomanjkanje vladnega ukrepanja povzročilo velika razhajanje in spore v hongkonški skupnosti«. V sporočilu za javnost se je Lamova javnosti zato opravičila in obljubila, da bo njena opozorila »sprejela z največjo iskrenostjo in ponižnostjo«. Demonstranti očitno dvomijo o njenem sporočilu. »Odgovor Carrie Lam ni preveč iskren. Vedoč, da vlada ne bo umaknila zakona, sem se odločil, da pridem danes na protest,« je poročevalcu AFP dejal 39-letni Terence Shek, ki je na protestni shod prišel z otroki.

Za rusko svobodo medijev manj zanimanja

V Moskvi so kritiki Kremlja medtem pozvali k zborovanju v podporo svobodi medijev in proti samovolji policije, ki je minuli teden aretirala preiskovalnega novinarja Ivana Golunova z zelo dvomljivo obtožbo o preprodaji mamil. V Moskvi se je zbralo samo okoli 1600 ljudi, čeprav so jih sklicatelji skupaj z vodjo ruskega novinarskega združenja Vladimirja Solovjova, ki je shod označil za boj za prihodnost civilne družbe, pričakovali vsaj 20.000.

Golunova so hitro po aretaciji že izpustili, obtožbe proti njemu zavrgli, ruski predsednik Vladimir Putin je kot objektivno odgovorna zaradi neutemeljene obtožbe proti novinarju odpustil vodjo policije zahodne Moskve generalmajorja Andreja Pučkova in vodjo moskovskega policijskega oddelka za nadzor nad prepovedanimi drogami generalmajorja Jurija Devijatkina. V sredo je medtem potekal neprijavljen shod v podporo Golunovu, na katerem so začasno aretirali okoli 400 udeležencev, današnji pa je minil mirno, Golunov se ga po navedbah tiskovnih agencij ni udeležil.