Koprčani so v sobotnem dvoboju s kranjskim Triglavom, ki je s šestnajstimi naslovi naša najuspešnejša ekipa, v svojo korist (17:8) odločili tudi tretjo finalno tekmo. Prvaki so postali sedmič, znova po osmih letih, tokratni naslov pa ima dodatno težo, saj je bil priigran v dolgo načrtovanem olimpijskem bazenu. Po svečanem odprtju novembra lani torej še tekmovalni vrhunec in tudi primerna spodbuda za ponoven razcvet vaterpola v slovenski Istri, ki je že po naravi eden od osrednjih slovenskih centrov tega športa. »Nov bazen in tudi dejstvo, da imamo pokrovitelja, sta v veliki meri pripomogla k temu uspehu. V samem tekmovalnem smislu je bilo zelo pomembno, da smo igrali v jadranski ligi, ki je med najmočnejšimi na svetu, in prišli v finale dobro pripravljeni,« je med rezanjem torte velikanke izpostavil Dušan Lončarević, legenda koprskega vaterpola in predsednik pred tremi leti ustanovljenega VD Koper 1958. Nastal je ob združitvi Žusterne in Bonifike, ki sta po krizi leta 2011 koprski vaterpolo ohranjala pri življenju.

Med dejavniki, ki so pripeljali do novega naslova, je zagotovo tudi vrnitev nekaterih izkušenih igralcev, med njimi kapetana Roka Crnice, ki je pet let igral v Avstraliji. Svoje znanje so prepletli z energijo mladih fantov, na katerih je klub po ponovnem zagonu tudi zastavil prihodnost. »V finalni seriji smo dokazali, da smo bolj zrela ekipa in naslov je zasluženo v naših rokah,« je Rok Cernica ocenil domačo sezono, ki jo je Koper zaokrožil brez poraza. Res je sicer, da je domača konkurenca skromna, saj je v prvenstvu tekmovalo le šest klubov, poleg Kopra in Triglava še Kamnik, Maribor, ljubljanski Slovan in ekipa iz Banjaluke. »Žal je tako. V klubih sicer dobro delajo z mladimi, vendar pa brez prave konkurence na članski ravni ni pravega napredka,« s tem v zvezi poudarja vratar Luka Gržentič. Predsednik Lončarević je prepričan, da bo že v prihodnji sezoni drugače: »Tudi Triglav bo zaigral v drugi jadranski ligi in verjamem, da bo to prispevalo k dvigu kakovosti v domačem prvenstvu.«

Z novim olimpijskim bazenom, ki ga bodo sicer v tem tednu izpraznili za nekaj tehničnih popravkov, so seveda zrasle tudi ambicije. Je mogoč nov odmeven nastop v Evropi, kjer se je Koper v sezoni 2010/11 prebil celo v četrtfinale pokala LEN, oziroma je eden od izzivov preboj v prvo jadransko ligo? »Načrtujemo, da bi v prvi regionalni ligi zaigrali čez štiri leta. Z novim bazenom želimo najprej zagotoviti dovolj široko bazo igralcev, da bomo imeli domače jedro ekipe, s katerim bi potem stopnjevali pot navzgor,« ne želi prehitevati predsednik Lončarević. »Zagotovo je tudi državni naslov primerna spodbuda za mlade domače fante, ki imajo spet primeren motiv. Postavljeni so torej temelji, na katerih lahko gradimo,« dodaja vratar Gržentič.