Na startu v Ljubljani v sredo zagotovo ne bo treh najboljših z lanske dirke Rogliča, Kolumbijca Rigoberta Urana in Mateja Mohoriča, vseeno pa bo na eni od zadnjih dirk pred julijsko dirko po Franciji mnogo zanimivih kolesarjev lovilo pravo pripravljenost.

Sprintersko slavo bodo na slovenskih cestah iskali nekdanji svetovni prvak Britanec Mark Cavendish, najboljši sprinter letošnje dirke po Italiji Nemec Pascal Ackermann, nemški adut slovensko obarvane Bahrain-Meride Phil Bauhaus, lanski zmagovalec prve etape Italijan Simone Consonni ...

Od Slovencev bosta etapne uspehe v sprintih iskala še Luka Mezgec, leta 2017 zmagovalec sprinta v Ljubljani, ter Marko Kump, prvi adut novomeške Adrie Mobila, ki je letos znova našel zmagovalne občutke. Verjetno mu bo najbolj pisana na kožo zadnja, nedeljska etapa, ki se bo končala v središču Novega mesta, kjer je v preteklosti že zmagoval.

Skupno zmago bosta lovila Tadej Pogačar, ki mu bo pomagal drugi slovenski junak Gira Jan Polanc, in Kolumbijec Esteban Chaves, v preteklosti že drugi na dirki po Italiji in tretji z dirke po Španiji ter letos zmagovalec eno od etap Gira. V ospredju je pričakovati tudi tri etapne zmagovalce letošnje italijanske dirke Damiana Cimaja, Cesareja Benedettija in Fausta Masnade, ki pa se bržčas za najvišja mesta ne bodo borili.

Za zmagovalca dirke po Sloveniji replika 5200 let starega kolesa

Tudi letošnji zmagovalec 26. dirke po Sloveniji bo za nagrado prejel pokal v obliki najstarejšega, 5200 let starega lesenega kolesa z osjo. Gre za repliko lesenega kolesa, ki so ga arheologi Inštituta za arheologijo ZRC SAZU leta 2002 odkrili pri Vrhniki, na kolišču Stare gmajne na Verdu. Na dnu jarka so poleg dveh čolnov takrat naleteli na ostanke lesenega kolesa.

Kot poudarjajo organizatorji slovenske pentlje, je izum kolesa temelj človeške civilizacije in kulture, človeštvo pa v tisočletjih izumljanja ni iznašlo ničesar, kar bi ga lahko nadomestilo.

Pokal je zasnovala restavratorka Mestnega muzeja Ljubljana Katarina Toman Kracina. Izdeluje se v najsodobnejši 3D tehniki tiskanja, za njegovo izdelavo pa je potrebnih skoraj 50 ur zelo natančnega in zahtevnega dela, ki ga opravijo v ljubljanskem podjetju INTRI.

Po tisku s posebnimi prašnimi delci na osnovi mavčnega odtisa originalnega kolesa repliko muzejska restavratorka nato natančno pobarva, vse skupaj pa se še obdela in postavi na podstavek iz pleksi stekla.

Gravura pokala zmagovalca dirke Po Sloveniji je izdelana s pravimi zlatimi lističi, vsak pokal pa ima tudi certifikat, saj želijo zgodbo te prestižne trofeje ustvarjalci približati ne zgolj zmagovalcu dirke po Sloveniji, pač pa celemu svetu.