Prebivalci Podskrajnika, Rakeka, Cerknice in drugih okoliških krajev v četrtek zvečer niso mogli prezreti gostega dima, ki se je valil nad hišami. Zagorelo je v podjetju Fragmat, ki proizvaja gorljive izolacijske plošče, večino proizvodnje pa izvozi na jug celine. Posledice požara bodo, kot kaže, ogromne le v ekonomskem smislu, medtem ko ljudje niso bili poškodovani. Uradno vzrok požara še ni znan, neuradno pa naj bi zagorelo v enem od strojev. »Požar se je začel na glavnem stroju, ki proizvaja plošče iz stirodura. Po dosedanjih informacijah je zagorelo v mlinu za repromaterial, verjetno se je odlomil kakšen delec, ampak za zdaj so to samo domneve,« je povedal župan Cerknice Marko Rupar.

Da posledice ne bi smele biti hujše za zdravje, pričakujejo pristojne službe, ki so že začele meritve onesnaženja okolja (zrak, njive, zelenjava, sadje…). Meritve, ki so jih opravili takoj po požaru, niso pokazale večjega onesnaženja zraka, a so pristojne službe prebivalcem vseeno svetovale, naj zapirajo okna, se zadržujejo v stanovanjih, šolo in vrtce pa so danes zaprli, razen za tiste, ki niso imeli drugega varstva. Podrobni rezultati bodo znani v prihodnjih dneh.

»Gašenje je bilo izredno zahtevno, vendar je bil ob zelo dobri organizaciji že v 42. minuti požar omejen, zaščiteni pa vsi objekti v neposredni bližini. Po 120 minutah je bil požar v celoti pogašen,« je dejal regijski poveljnik civilne zaščite Sandi Curk, ki pričakuje, da se bo sanacija začela po 24. juniju, ko se konča šolsko leto. Štiri ljudi, ki živijo približno tisoč metrov od tovarne, so v času požara evakuirali.

Ko se je četrtkovo popoldne prevešalo v večer, je v baru v industrijski coni v Podskrajniku pri Rakeku podobno kot vsak dan potekala živahna debata. Manuela, ki tam dela, se je pogovarjala z gosti in eden od njih ji je dejal, da gori. Sprva je mislila, da gre za šalo. Potem je nejeverno šla na teraso in videla, kako ognjeni zublji postajajo vse večji, steber temnega dima pa vse gostejši in vse višji. Potem je začelo pokati, bobneti. Čez nekaj časa so pred lokal pritekli štirje, morda pet ljudi, bili so vsi sajasti in pretreseni.

To so bili zaposleni, ki so ob izbruhu požara delali v proizvodnji podjetja Fragmat. Sprva so z gasilnimi aparati sami želeli pogasiti požar. Ker jim vse večjega ognja ni uspelo ukrotiti, so na pomoč poklicali gasilce, prvi med njimi so bili že nekaj minut po izbruhu požara na mestu dogodka. Kot je povedal vodja intervencije Blaž Knap, je sodelovalo 313 gasilcev in 16 enot iz sedmih gasilskih zvez, porabili so 1100 kubičnih metrov vode, 80 odstotkov je je zaradi visokih temperatur pri izgorevanju stiropora izhlapelo. Huje poškodovanih tako med gasilci kot drugimi udeleženci ni bilo. En gasilec se je nadihal dima in so ga oskrbeli v nujnem reševalnem vozilu, trije policisti pa so tožili nad pekočim grlom in očmi, zato jim je zdravnik svetoval izpiranje z vodo.

Ogroženih je okoli 40 delovnih mest

Ko smo danes zjutraj obiskali pogorišče, je bilo pred bližnjo stavbo, v kateri Fragmat prav tako opravlja del svoje dejavnosti in v kateri je tudi omenjeni bar, znova precej ljudi. Nekateri so zvedavo pogledovali proti pogorišču, drugi so bili zamišljeni. Ni bilo težko prebrati skrbi z obrazov treh uslužbencev Fragmata, ki danes niso mogli v službo in je vprašanje, kdaj bodo spet šli. Podobno je bil razpoložen tehnični direktor podjetja Rok Žgajnar. Potem ko je postopal okoli policijskega traku, ki je preprečeval vstop nepooblaščenim na pogorišče, in nemočno gledal proti uničeni tovarni, sprva ni našel veliko besed. »To je šok. Ne vemo, kaj se je zgodilo. Preiskava poteka,« je dejal, medtem ko so bili kriminalisti že na delu, in dodal, da se verjetno ne da več rešiti ničesar.

O uradnih številkah danes še ni bilo govora. A je znano, da je investicija v tovarno, ki je bila zgrajena leta 2012, znašala 20 milijonov evrov. Kot je povedal župan Cerknice Marko Rupar, je zgorelo tudi za okrog pet milijonov evrov zalog in končnih izdelkov. Po Žgajnarjevih besedah so imeli v tovarni, ki je v izmenah obratovala 24 ur na dan, sistem avtomatskega požarnega javljanja in detekcije nevarnih plinov, avtomatskega gašenja pa niso imeli. »Po tem sistemu ni bilo potrebe niti zahtev,« je dejal Žgajnar. Tisti, ki so delali v tovarni, gotovo še dolgo ne bodo mogli v službo. »Z delavci bomo videli, kako bo. Nimam odgovora. Zaposleni so, pogodbo imajo, torej ostanejo, dolgoročno pa ne vem,« je dejal in dodal, da imajo okrog 40 zaposlenih. Medtem ko je bilo iz redkih besed Roka Žgajnarja mogoče slutiti pretresenost, je z več podatki postregel poveljnik regijske civilne zaščite Sandi Curk. »Če bi lastnik danes vplačal kupnino za stroje, bi jih dobil čez leto in pol do dve. Kompletna industrijska linija je zgorela. Ostal ni niti en stroj,« je dejal.

Vodovod na robu zmogljivosti

Medtem ko so pristojni razlagali, kaj se je zgodilo, je imela Manuela veliko dela. Zanimalo nas je, ali je zaskrbljena za svoje zdravje. »Jaz ne kompliciram. Poskrbela sem le za svojega otroka, da ni šel v vrtec, on je bolj pomemben kot jaz,« je dejala in pokazala fotografijo, na kateri je vidno, da so v bližnjih Begunjah na tla padali več centimetrov veliki kosmi saj.

Ko je danes stregla kavo, zraven ni prinesla vode. To je bilo namreč treba prekuhati. A ne zato, ker bi meteorna voda onesnažila pitno. »Vodovodni sistem je bil tako obremenjen zaradi enormne porabe ob gašenju, da smo morali določene krake glavnega vodovoda zapreti. Na srečo se naš vodovodni sistem ni porušil. Tudi čistilna naprava za vodo je bila zelo obremenjena in smo preventivno sprejeli ukrep prekuhavanja,« je dejal župan Rupar in dodal, da zajetje pitne vode ni v območju, ki bi ga lahko zajel pepel, in da prav tako ni mogoče, da bi prišlo do vdora meteorne vode v vodni sistem.