Ena izmed tožb se nanaša na oddajo Epilog, ki je obravnavala stanje na področju kolektivnega upravljanja avtorskih pravic. Druga pa na poročanje informativne oddaje Pop TV o netransparentnem delovanju Sazasa. Od vseh nakazanih milijonov zasebni družbi v Švici bi del morali prejeti tudi slovenski avtorji, pa niso, je za POP TV povedal odvetnik družbe Pro Plus Cene Grčar. Sodbi sicer še nista pravnomočni.

»Sazas je vložil tožbi, češ, da gre za neresnice. Sodišče pa je nato ugotovilo, da gre za resnične navedbe«, je še dodal Grčar.

»Gre za pomembno zmago novinarstva in za pomembno sporočilo vsem tistim, ki mislijo, da se da z zastraševanjem, s tožbami ustaviti novinarje, da bi raziskovali in poročali o stvareh, ki so nedvomno v javnem interesu,« je odločitev sodišča komentirala urednica Epiloga Suzana Lovec.

Sodišče je pri svoji odločitvi upoštevalo tudi prakso Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in tako zaščitilo svobodo govora.

Omejevanje delovanja novinarjem lahko povzroči zastraševalni učinek

Sodišče je pri tem opozorilo, da je kakršnakoli omejitev dela novinarja, ki ni utemeljena z zadostnimi in s prepričljivimi razlogi, poseg ne samo v ustavno varovano pravico, ampak nakazuje tudi na nedemokratičnost družbe v kateri živimo, še poroča POP TV.

Bistvenega pomena je zato še ena ugotovitev sodišča. Omejevanje delovanja novinarjem namreč lahko povzroči zastraševalni učinek. Ta pa bi lahko preprečil, da bi informacije, ki zajemajo širok spekter javnosti, preprečil, da bi v javnost tudi prišle.