Tovarna Fragmat se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč. Kot je za STA dejal Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu, požar pa se je nato razširil na skladišče. Po besedah Ruparja je zadeva zelo problematična, predvsem zaradi nevarnega plina.

»Požar je zaenkrat pod nadzorom, aktiviranih pa je šest, sedem gasilskih zvez, vmes so tudi gasilci iz Postojne in Vrhnike,« je pojasnil župan in ocenil, da v intervenciji trenutno sodeluje vsaj 200 gasilcev. »Težava je v tem, da se požaru zaradi nevarnega plina ne da približati brez dihalnih aparatov,« je dejal Rupar in pri tem dodal, da so trenutno v uporabi vsi dihalni aparati, kar jih premorejo gasilska društva, ki sodelujejo v intervenciji.

Škoda zaenkrat še ni znana, je povedal Rupar in dodal, da je bilo v času nastanka požara v obratu pet delavcev, ki so se pravočasno rešili in s seboj vzeli nekaj stvari, ki so bile še posebej kritične zaradi možnosti nastanka eksplozije.

Cerkniški župan je pri tem opozoril še na gost dim, ki se vali s kraja požara. »Okoliške prebivalce smo preko lokalnega radija in Facebooka že obvestili, da naj se ne zadržujejo zunaj in naj zaprejo okna, ker se dim vali v smeri s Podskrajnika poti Rakitni, čeprav tam že izgublja koncentracijo.«

Potrebe po evakuaciji lokalnega prebivalstva zaenkrat še ni, so pa v stiku z Agencijo RS za okolje (Arso) glede nadaljnjih ukrepov. »Če bo šlo s tem tempom naprej, jutri ne bo možna šola v Cerknici,« je dejal.

Obrat se sicer nahaja v središču industrijske cone, a je gasilcem že uspelo zavarovati sosednje stavbe, še dodaja Rupar.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so bili o požaru obveščeni okoli 20.15. Na kraj požara je bilo napotenih tudi več policajev, ki so zavarovali območje. Na policiji prav tako lokalne prebivalce opozarjajo, da naj se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj in ne hodijo v bližino prizorišča ter naj zapustijo območje požara, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.