Skupaj s Francijo si je Nemčija za cilj postavila krepitev stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Že ob obisku Skopja lani dejala, da si želijo podpirati Severno Makedonijo na poti reform, ki so potrebne za članstvo v Evropski uniji.

Pri uradu kanclerke še ocenjujejo, da je država v preteklih letih uspešno reformirala svojo varnostni sektor in naredila izjemen napredek na področju vladavine prava in demokracije.

Po pogovorih med voditeljema je Severna Makedonija izrazila prepričanje, da bi lahko še letos pričeli pristopna pogajanja z EU, navaja vire v Skopju portal Balkan Insight.

Kanclerka je poudarila, da je Severna Makedonija izpolnila pričakovanja, so sporočili iz makedonske vlade.

Severna Makedonija in Albanija imata med državami Zahodnega Balkana največ možnosti, da Evropska unija z njima prične pristopna pogajanja, a trenutno še ni jasno, ali bodo evropski voditelji o tem odločal prihodnji teden na vrhu. Druga možnost je vrh EU v septembru.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v sredo dejal, da Evropska unija mora začeti pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo, a je hkrati opozoril, da v prihodnjih dneh ne bo sprejeta nobena odločitev, saj imajo nekatere države članice zadržke. Evropska komisija je sicer priporočila začetek pristopnih pogajanj za obe državi.