Preden se odpravite na pot, je pomembno preveriti stanje na cestah. O alternativnih izbirah regionalnih obvozov v primeru gneče na avtocesti smo na spletu pisali v članku Kako se izogniti poletnim zastojem. Da boste prihranili čas tudi na mejnih prehodih, smo zbrali tiste, na katerih so med poletnimi počitnicami manjši zastoji.

Za prečkanje meje s Hrvaško največ ljudi izbere prehode Sečovlje/Plavonija, Sočerga/Požane in Dragonja/Kaštel, kjer čakalna doba velikokrat preseže eno uro. Ker je potrpežljivost lepa, a danes redka čednost, vsaka minuta časa pa vedno več vredna, si lahko pot skrajšate in izberete alternativni mejni prehod, ki je v bližini.

Alternativni mejni prehodi proti Hrvaški

1. Alternativi večkrat polno zasedenima mejnima prehodoma Dragonja in Sočerga sta prehoda Rakitovec/Slum in Brezovica pri Gradinu/Sveta Lucija. Prav tako lahko za pot do hrvaške Istre izberete mejni prehod Podgorje/Jelovice, od koder lahko pot nadaljujete tudi proti zahodni obali Kvarnerja, a je treba opozoriti, da je ta poleti odprt le med 6. in 24. uro, v drugih mesecih pa od 6. do 22. ure.

2. Mejni prehod Vinica/Pribanjci je le slabih pet kilometrov oddaljen od avtoceste, kjer lahko pot nadaljujete proti Istri ali Splitu.

3. Babno polje/Prezid izberete, če se na počitnice odpravljate proti severnemu delu Jadrana. Časovno je daljša izbira, a vas bo v avtomobilu brez klimatske naprave hladil vsaj veter. Za isto smer lahko izberete tudi prehod Petrina/Brod, ki vam bo vzel nekaj manj časa.

4. Dve alternativi se ponujata mejnemu prehodu Obrežje, kjer je gneča zelo pogosta. Tej se lahko izognete, če izberete mejni prehod Slovenska vas/Bregana ali Rigonce/Harmica, a morate v tem primeru avtocesto zapustiti na izvozu Čatež. Na hrvaški strani se lahko na avtocesto vključite šele na uvozu Zaprešić, zato je prvi mejni prehod boljša alternativa.

5. Veliko voznikov se za pot proti Zagrebu odloči za mejni prehod Gruškovje, a lahko tudi tam obstanete za več ur. Še preden se to zgodi, lahko izbirate med več alternativnimi mejnimi prehodi: Zgornji Leskovec/Cvetlin, Rogatec/Hum na Sotli in Zavrč/Dubrava-Kržovljanska.

Pozor, večja obnovitvena dela do konca poletja!

Na odseku primorske avtoceste A1 med Uncem in Postojno poteka sanacija viadukta Ravbarkomanda v smeri Ljubljane. Zapora bo predvidoma odstranjena sredi septembra.

Na 7,7 kilometra hitre ceste H4 Vipava–Ajdovščina–Selo poteka na več odsekih obnova vozišča tako v smeri Vrtojbe kot Razdrtega, skupno kar 15,4 kilometra vozišča. Trenutno na vipavski hitri cesti med Selom in Vipavo promet poteka po eni polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje. Tako bo ostalo vse do sredine avgusta.

V sredini junija je predvidena popolna zapora priključka Ajdovščina v smeri Ljubljane, ki je trenutno še odprt.

Razmere na cesti je vedno treba preveriti!

Več informacij o razmerah na cesti na navedenih virih:

• spletna stran promet.si,

• operater na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnik 080 22 44 prometno-informacijskega centra,

• mobilna aplikacija DarsPromet+,

• družbena omrežja (@promet_si, @dars_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),

• prometne informacije radijskih postaj.

V poletnih mesecih je treba preveriti tudi vremenske razmere, saj lahko te močno vplivajo na varnost in hitrost vašega potovanja. Več na:

1A Vreme.si,

yr.no,

Pro-Vreme.net.