»Rad bi, da Italija sprejme ponujeno roko Evropske komisije in sprejme primerne ukrepe,« je dejal Le Maire ob prihodu na zasedanje evroskupine v Luxembourgu.

Z njim se je strinjal tudi nemški finančni minister Olaf Scholz, ki je poudaril, da »pravila niso zgolj nekaj, kar piše na papirju, ampak zanje obstaja razlog«.

Šef evroskupine, portugalski minister Mario Centeno, je menil, da je nujno razjasniti politične odločitve, da bi tako Italijo znova pripeljali v skladnost s paktom za stabilnost in rast. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici pa je poudaril, da so njegova vrata vedno odprta in da je pripravljen prisluhniti predlogom Rima.

Moscovici in podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro, naj bi se v Luxembourgu ob robu zasedanja finančnih ministrov srečala z italijanskim ministrom Giovannijem Trio, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Dolg v višini 132 odstotkov BDP

Evropska komisija je zaradi prekomernega javnega dolga predlagala uvedbo postopka proti Italiji. Finančni ministri EU bi lahko o tem glasovali 9. julija.

Italijanski javni dolg dosega več kot 132 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) države. V razmerju do BDP je to druga najvišja zadolženost v EU po Grčiji, v absolutnih številkah gre za okoli 2300 milijard evrov. Maastrichtski kriteriji dovoljujejo javni dolg v višini največ 60 odstotkov BDP.

Finančni ministri članic območja evra naj bi sicer danes v Luksemburgu dosegli dogovor o evrskem proračunu z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost, razpravljali pa naj bi tudi o tretjem stebru bančne unije, skupnem sistemu jamstev za bančne vloge.