Primark, mednarodni trgovec, ki ponuja modo po neverjetnih cenah, je danes odprl svojo novo trgovino v Ljubljani, v nakupovalnem središču Citypark. Gre za prvo trgovino v Sloveniji in 372. v celotnem podjetju, ustvarila pa bo dvesto novih delovnih mest. Trak na otvoritvi sta slovesno prerezala župan Zoran Janković in vodja trgovine Bogdan Mulec.

44 blagajn, 48 kabin

Nova Primarkova trgovina se razprostira na 4200 kvadratnih metrih prodajnega prostora v dveh nadstropjih in predstavlja najnovejše trende na področju ženske, moške in otroške mode, obutve, modnih dodatkov, spodnjega perila, lepotnih izdelkov in izdelkov za dom. Vključuje tudi Primarkovo kolekcijo PS…Beauty, ki se ponaša s certifikatom Leaping Bunny, in Primarkovo kolekcijo iz trajnostnega bombaža, ki obsega pižame, džins in izdelke za dom. Trgovina ima zasnovo najnovejših Primarkovih trgovin s 44 blagajnami, 48 kabinami za pomerjanje, brezplačnim brezžičnim internetom po vsej trgovini in dvema sprostitvenima conama za še boljšo nakupovalno izkušnjo.

Zaposleni bodo v predelu za zaposlene uživali v odprtih prostorih, urejenih v svetlih barvah, s sodobnimi, udobnimi funkcionalnostmi, kot je kuhinja s kavnim kotičkom, kjer si lahko napolnijo baterije. Prostor je zasnovan tako, da se zaposleni počutijo kot doma tudi, ko so v službi. »Primarkova misija in vizija sta jasni: svojim strankam po vsem svetu želimo ponuditi izvrstna oblačila po dostopnih cenah, zato smo posebej veseli vsakokrat, ko odpiramo nove trgovine. Naša politika je širjenje poslovanja v države z velikim gospodarskim in razvojnim potencialom, med katere Slovenija prav gotovo spada. Ponosni smo na nova delovna mesta, ki jih ustvarjamo. Prizadevali si bomo, da bomo v tej državi delodajalec, ki pritegne najboljše zaposlene,« je ob otvoritvi dejal Stephen Mullen, Primarkov direktor prodaje za južno Evropo.

Varčujejo pri majhnih stvareh

Primark je v Sloveniji dobro znana znamka. »Z današnjim dnem je Slovenija dvanajsta država, v katero prihaja Primark. Veseli smo, da je v Cityparku  njihova 372. trgovina. Tako smo dokazali, da Citypark ni zgolj največje nakupovalno središče v Sloveniji, temveč s tem tudi utrjuje svojo vlogo vodilnega nakupovalnega središča v naši državi, saj  na slovensko tržišče vedno kot prvi pripelje najbolj zaželene in največje blagovne znamke, » je dejal direktor podjetja SES Slovenija Toni Pugelj.

Razlog, da lahko podjetje ponudi odlične izdelke po tako nizkih cenah, je preprost – podjetje vodimo drugače, kot to počnejo drugi. Nimamo velikih marketinških kampanj. »Izdelke prodajamo samo v fizičnih, ne pa tudi v spletnih trgovinah, tako da nimamo stroškov z dostavno mrežo. Vedno varčujemo pri majhnih stvareh, kot so preprosti obešalniki in etikete s cenami. To nam omogoča, da lahko ponudimo odlične cene, hkrati pa skrbimo za stvari, ki so resnično pomembne,« so še povedali.

Nad odprtjem niso navdušeni vsi

Odprtje Primarkove trgovine sicer ni navdušilo vseh. Pripadniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost so tako uprizorili performans in s simbolično smrtjo opozorili na po njihovih besedah nevzdržne razmere tekstilne industrije za delavke in delavce ter na nepopravljive posledice za okolje. Pri tem so jasno poudarili, da sicer niso primarno krivi potrošniki, temveč proizvajalci.

Spomnili so, da je modna industrija druga največja onesnaževalka na svetu in da okolju bolj škodi le naftna industrija. Za izdelavo bombažne majice je tako potrebnih 2700 litrov vode, kolikor oseba spije v 900 dneh, modna industrija pa prispeva približno 10 odstotkov vseh svetovnih emisij toplogrednih plinov. Manj kot polovica vseh uporabljenih oblačil se tudi znova uporabi ali reciklira. Poleg tega je 85 odstotkov onesnaženja s plastiko v oceanu posledica mikrovlaken iz sintetičnih oblačil.

Dodali so še, da otroci delajo na vseh stopnjah dobavne verige v modni industriji, in to ne le v oddaljenih azijskih državah, temveč tudi bližje Sloveniji v Romuniji, Bolgariji in Turčiji.

Večina delavk in delavcev v modni industriji ob tem še vedno ne zasluži dovolj za osnovne potrebe po hrani, stanovanju, zdravstveni negi in izobraževanju.