Hokejisti St. Louisa so uresničili sanje številnih generacij in prvič v zgodovini kluba postali prvaki najmočnejše lige na svetu. Kolektiv nastopa v NHL od leta 1967, ko se je trikrat zapored uvrstil v veliki finale, a izgubil vseh dvanajst tekem. St. Louis je za premierno šampionsko krono ugnal favorizirani Boston. Na odločilni tekmi številka sedem je bil na gostujočem ledu prepričljivo boljši s 4:1.

St. Louis je v letošnji sezoni spisal neverjetno zgodbo z meteorskim vzponom, ki se je končal z velikim slavjem na ledeni ploskvi dvorane TD Garden. Moštvo je bilo na začetku koledarskega leta prikovano na dno tekmovanja in skoraj ni imelo možnosti za uvrstitev v končnico. Z navdihujočo serijo, v kateri so do konca rednega dela tekmovanja dosegli 38 zmag in 5 porazov, so pristali med resnejšimi kandidati za Stanleyjev pokal. V prvem krogu izločilnih bojev so s 4:2 v zmagah izločili Winnipeg, nato je na sedmi tekmi konferenčnega polfinala padel Dallas, vstopnico za veliki finale pa so si priigrali po šestem obračunu s San Josejem. St. Louis je potreboval kar 391 tekem v končnici, da je naposled pristal na najvišji hokejski strehi sveta, kar je najdaljši niz med vsemi udeleženci.

»Nerealno in neverjetno. Ne znam opisati vseh občutkov. Kot bi igrali v videoigri. Vsak otrok sanja, da bo osvojil Stanleyjev pokal. Zdaj bomo priredili veliko zabavo,« je dejal napadalec Brayden Schenn, ki je v zadnji tretjini dosegel tretji zadetek za St. Louis. Med velikimi junaki finala je bil vratar Jordan Binnington, ki je na zadnji tekmi ustavil 32 ploščkov. V sanjski sezoni je postal prvi novinec v NHL, ki se je v izločilnih bojih veselil šestnajstih zmag. Najkoristnejši hokejist finala je postal Ryan O'Reilly: »Večino igralcev, ki so kot zmagovalci napisani na pokalu, sem občudoval v otroških letih. Zdaj so tudi naša imena zapisana ob velikanih.« O'Reilly je zadel na štirih tekmah finala zapovrstjo, kar je nazadnje uspelo Waynu Gretzkyju z Edmontonom leta 1985.

Ko so hokejisti St. Louisa proslavljali naslov, so v dvorani ugasnili glasbo, navijači Bostona pa so hitro zapustili svoje sedeže. V garderobi poražencev je vladala popolna tišina. »Srce se mi para. St. Louis nam je vzel sanje. Bili smo šestdeset minut oddaljeni od raja. Spodletelo nam je,« je bil razočaran hokejist Bostona Brad Marchand. Kosmatinci so v zgodovini kluba izgubili štirinajsto tekmo finala, kar je negativni rekord lige. Trener Bruce Cassidy je povedal, da se počuti izpraznjeno: »Za nami je zelo naporno leto. Nekdo je moral zmagati. Žal nismo bili na pravi strani. Ni se izšlo, kot smo si zamislili.« Boston ostaja pri šestih naslovih prvaka. Zadnjega je osvojil leta 2011. Odtlej je izgubil dve finalni seriji.