Ob poletnih temperaturah se priležejo poletne jedi, sploh tiste, ki jih tradicionalno pripravljajo v deželah, kjer nikoli ne nastopi jesen, kaj šele zima. Denimo na Tahitiju v Francoski Polineziji. Najbolj značilna tamkajšnja jed se imenuje poulet fafa, pri čemer poulet seveda pomeni piščanca, fafa pa pravijo kolokaziji, tropski rastlini, ki jo gojijo zaradi podzemnih gomoljev in listja. Pravijo ji tudi tropska špinača, saj je po okusu precej podobna naši špinači. Ker kolokazije v večini sveta ni mogoče kupiti niti v najbolj založenih zelenjadarskih kioskih, omenjena tahitijska jed pa tekne tudi Netahitijcem, lahko jed mirno in brez večje škode, kar se tiče izvirnega okusa, pripravimo z navadno špinačo. Navsezadnje to počnejo tudi Tahitijci, ki so se razselili po svetu. Ključna sestavina je še kokosovo mleko, kar da jedi prav prijeten, nekoliko sladkoben okus. Omeniti velja, da poulet fafa pripravljajo na dva načina. Nekateri meso pred kuhanjem marinirajo in popražijo, kar okrepi okus, ljubitelji milejših arom pa popražijo le čebulo in meso dodajo šele v vrelo kokosovo mleko. Odločitev je vaša.
Poulet fafa: piščanec po polinezijsko
V tem času ni napak vedeti, kako in kaj kuhajo sredi Tihega oceana, v delu sveta, kjer vlada bolj ali manj večno poletje. Poskusimo še mi.

Jed lahko postrežemo tudi brez riža ali pa jo s kuhanim rižem zmešamo že vnaprej. (Foto: Tour du monde)