Na mariborskem sodišču so danes 52-letnega Anđelka K., ki je 5. novembra lani popoldne namenoma povzročil eksplozijo v domačem stanovanjskem bloku v Mariboru, obsodili na tri leta in pol zaporne kazni. Na majskem predobravnavnem naroku krivde še ni priznal, tokrat pa se je odločil drugače in hkrati obžaloval, kar je storil. Do pravnomočnosti sodbe zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu.

Tudi sam hudo poškodovan

Na današnjem začetku glavne obravnave je tožilec Simon Grahornik prebral obtožnico, ki ga je bremenila povzročitve splošne nevarnosti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Posledice njegovega dejanja, s katerim si je želel vzeti življenje, so bile v in ob bloku na Ulici bratov Greifov na Pobrežju močno vidne. Od 32 stanovanjskih enot jih je eksplozija poškodovala kar 30. Med drugim so bila razbita stekla, žaluzije, uničen eden od balkonov, poškodovanih je bilo okoli 30 avtomobilov na parkirišču. Vse to pa je Anđelko K. po prepričanju tožilstva storil naklepno s tem, ko je prerezal plinsko napeljavo v svojem stanovanju, po nekaj minutah pa prižgal vžigalnik. V eksploziji je bil tudi sam hudo poškodovan in je bil dlje časa v kritičnem stanju.

Ko je sodnica Andreja Lukeš obtoženega vprašala, ali se bo zagovarjal, je njegov zagovornik po uradni dolžnosti Tarek Naji pojasnil, da sta se dogovorila za priznanje. Obtoženi je to potrdil in dejal, da se je tako odločil sam, saj je pripravljen odgovarjati za svoje ravnanje. Čim prej pa si tudi želi videti svojega devetletnega sina, s katerim sta se med vikendi, ko je bil pri njem, dobro razumela.

Tožilec Grahornik ga je pred tem že seznanil, da bo predlagal štiri leta zapora, saj je šlo za obsežno eksplozijo, ki je povzročila precej škode ter ogrozila številne stanovalce. Obramba pa je opozorila, da Anđelko K. nikoli prej ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja in je tudi sam žrtev zahrbtne duševne bolezni. V preteklem desetletju so ga policisti obravnavali najmanj šestkrat, nazadnje avgusta lani, ko je v alkoholiziranem stanju izražal samomorilske grožnje in so gasilci v stanovanje vstopili prek balkona. V mariborski psihiatriji je bil zatem hospitaliziran na zaprtem oddelku.

Zelo mu je žal

Glede na vse te okoliščine je zato obramba zaprosila za izrek čim nižje kazni. »Zelo mi je žal za to, kar sem naredil. Nikoli prej nisem bil obsojen in že 20 let nisem skušal narediti samomora. Imam devet let starega sina, ki bi ga spet rad videl. Žal mi je tudi zaradi vse škode, a si nisem niti predstavljal, da lahko povzročim kaj takšnega,« je dejal obtoženi.

Najvišja zagrožena kazen za očitano kaznivo dejanje je sicer pet let, sodnica Lukeševa pa mu je izrekla tri leta in pol zapora, v kar je vštet tudi pripor, ki ga od 24. januarja prestaja v enoti za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra. Kot je povedala, je pri višini kazni upoštevala vse olajševalne in oteževalne okoliščine, obsojenega pa zaradi nizke pokojnine oprostila plačila sodnih stroškov in svojega odvetnika po uradni dolžnosti. Bo pa vseeno moral poravnati povzročeno gmotno škodo, ki pa jo je doslej priglasilo zgolj nekaj oškodovancev in za zdaj znaša dobrih 11.500 evrov. Po dogodku je policija sicer škodo neuradno ocenila na več kot pol milijona evrov.