Macron je v torek izjavil, da sicer ne more govoriti v imenu Merklove, bi jo pa podprl kot novo predsednico Evropske komisije. V pogovoru za švicarsko radiotelevizijo RTS je dejal, da Evropa potrebuje nove obraze in močne osebnosti.

Sedanjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju se izteka mandat in ugibanja, kdo bi ga lahko nasledil, se krepijo. Za vodilnega kandidata velja Nemec Manfred Weber, vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu Evropske ljudske stranke (EPP).

Macron je ponovil, da nasprotuje, da bi šef komisije postal Weber, češ da ga volivci ne poznajo in da ni vodil kampanje po Evropi, povzema portal Deutsche Welle. »Evropa potrebuje nove obraze, močne osebnosti, ljudi, ki imajo osebno kredibilnost in veščine za položaje, ki jih zasedejo,« je poudaril francoski predsednik.

Weber je bil v začetku meseca skoraj soglasno znova izvoljen za vodjo EPP v Evropskem parlamentu. Za izvolitev na čelo komisije bo sicer potreboval podporo še najmanj dveh političnih skupin. Razdelitev vodilnih položajev v institucijah EU bo verjetno v ospredju vrha voditelj EU prihodnji teden v Bruslju.