Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je navkljub zagotovilu o izročitvi dokumentacije posebnega preiskovalca tako imenovane ruske afere po zadnjih predsedniških volitvah vseeno napovedal glasovanje o zeleni luči za civilno tožbo proti pravosodnemu ministru Williamu Barru. Gre za to, da si odbor formalno zagotovi pooblastila, da lahko civilno toži Barra in nekdanjega glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, če bosta vztrajala pri zavračanju pozivov na zaslišanje oziroma predajo dokumentov. Predsednik pravosodnega odbora Jerry Nadler je dejal, da bodo videli, kaj bodo dobili od ministrstva, in bodo glede na to ustrezno ravnali. Če bo ministrstvo sodelovalo, tožb ne bo.

Demokrati s poplavo preiskav

Demokrati za zdaj vztrajajo pri strategiji poplave preiskav predsednika Donalda Trumpa in njegove vlade in se niso odločili za formalni začetek postopka odstavitve (impeachment). Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je pretekli teden kolege odvračala od slednjega z zagotovilom, da si ne želi le odstavitve, ampak da Trump konča v zaporu. Predsednika je to tako razjezilo in preplašilo, da je po mnenju številnih kritičnih komentatorjev prišel na dan z napovedjo carin na mehiški uvoz, da preusmeri pozornost.

Trump: Ne bom Nixon

Nadler je sicer v ponedeljek pripeljal pred odbor nekdanjega glavnega pravnika Bele hiše pri predsedniku Richardu Nixonu Johna Deana, ki je sodeloval pri oviranju pravosodja z Nixonom, si nato premislil, priznal grehe in pokopal Nixonovo politično kariero. Sam je sicer izgubil odvetniško licenco in končal v zaporu za štiri mesece. Zdaj je komentator televizije CNN in republikanski člani odbora so se skupaj s Trumpom, ki je gledal prenos in v živo tvital, najbolj ubadali s tem. Dean je dejal, da vidi veliko vzporednic med Nixonom in Trumpom glede oviranja pravosodja in vplivanja na priče.

Trump je tvitnil, da ne more verjeti, da so v odbor pripeljali Deana, in pribil, da ni sodeloval z Rusi. Nato je šel še pred kamere in dejal, da je med njim in Nixonom velika razlika. »Nixon je odšel, jaz ne odhajam. Velika razlika,« je dejal. Kongresni republikanci niso imeli vsebinskih vprašanj, ampak so celotno zaslišanje označili za cirkus z zgodovinskim priokusom. Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja ni odkrila dovolj dokazov za kriminalno sodelovanje Trumpove predsedniške kampanje z Rusi, vendar predsednika ni oprala oviranja pravosodja. Kongresni demokrati in Mueller menijo, da je preiskava oviranja pravosodja naloga kongresa, Trump in njegov pravosodni minister Barr pa menita, da je zgodba končana.