Joe Hollier in Kaiwe Tang sta se spoznala leta 2014 v Googlovem newyorškem inkubatorju za zagonska podjetja. Tam sta razvijala aplikacije za pametne telefone, ob tem pa, pravita, se je poglabljalo tudi njuno razumevanje, zakaj so posamezne aplikacije prepričale investitorje in kakšna je bila motivacija njihovih razvijalcev. Pravita tudi, da sta prišla do spoznanja, da takšni poslovni modeli, ki ne gredo vzporedno z izboljšanjem kakovosti življenja njihovih uporabnikov, niso za njiju. Odločila sta se, da svet ne potrebuje še ene aplikacije, ki bi tekmovala za našo pozornost in čas, svojo ustvarjalnost pa sta usmerila v povsem drugo smer. Sklenila sta razviti minimalistični telefon, ki bi ponujal najbolj koristne elemente naših pametnih žepnih spremljevalcev, brez vsega škodljivega. Sprva sta izdelala mobilnik light (lahek), zdaj pa prihaja tudi nadgradnja, različica light II.

Dizajn telefona je skrajno preprost. Ohišje je prihaja v črni ali beli barvi, zaslon pa tudi premore zgolj to barvno shemo. Zaslon sicer deluje s pomočjo tehnologije e-ink oziroma elektronskega črnila, kot ga poznamo z elektronskih bralnikov po vzoru kindla, kobota in podobnih. To omogoča varčno prikazovanje vsebin, hkrati pa tak zaslon ni naporen za uporabnikove oči.

Primerljiv tudi z napravami preteklosti

Četudi light II ne želi krasti naše pozornosti, vseeno omogoča delovanje nekaterih storitev, ki bi jih sicer pogrešali. Poleg telefonskih klicev omogoča pisanje in prejemanje sporočil, poslušanje glasbe (prek slušalk ali vgrajenega zvočnika), budilko in celo prejemanje napotkov za pot. Ob odsotnosti večbarvnih in kompleksnejših zemljevidov light 2 navigacijo reši z izpisovanjem navodil. Če morate zaviti levo, vas usmeri v to smer, če morate v desno, pokaže puščica v to smer.

Glede na videno v promocijskem videu na množicarski platformi indiegogo napravica deluje kar prikupno. Kot nekakšna preprosta plastična ploščica. Z dimenzijami 95,85 milimetra višine, 55,85 milimetra širine in 8,75 milimetra debeline se z lahkoto prilega vsakemu žepu, teža pa naj bi v končni različici znašala okoli 80 gramov, kar je tudi precej ugodno. Všečno je tudi predstavljeno brskanje po seznamih kontaktov in glasbene knjižnice. Ker zaslon z elektronskim črnilom podpira ukaze na dotik, bo pisanje sms sporočil primerljivo izkušnji na pametnih telefonih.

Precej manj prikupna pa je cena zadeve, ki ni prav nič lahkokategorna. S popustom zaradi prednaročil za telefon želijo kar 300 dolarjev. Brez popusta je cena 400 dolarjev. Doslej je kampanja prepričala že skoraj 10.000 naročnikov, mi pa se sprašujemo, zakaj ne bi raje kupili nepametnega telefona, ki smo jih bili vajeni pred prihodom prvega iphona. Takšni tudi ponujajo glasbo in sms sporočila, brez neprestanega brskanja po facebooku in instagramu. Stanejo pa tudi bistveno manj in jih dobite že za kak evro. Light telefon se s tega vidika zdi kot še en primer nepotrebnega in pretiranega razvoja. Podobno kot so Američani zmetali bogastvo v izum kemičnega svinčnika za pisanje v vesolju, medtem ko so Rusi uporabljali običajne grafitne svinčnike.