Kot so poudarili, jim je žal, da premier Marjan Šarec tega srečanja ni uskladil z izvoljenimi poslanci na skupni listi SDS+SLS, ki je na volitvah dobila največ glasov. Dodali so, da bi se vsi z veseljem udeležili tega srečanja, vendar so že v Španiji, kjer se začenja srečanje skupine Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem bodo razpravljali o prioritetah v prihajajočem mandatu 2019-2024. Predsedniku vlade so se zaradi zadržanosti tudi opravičili. Iz skupine EPP je med novoizvoljenimi evropskimi poslanci iz Slovenije tudi Ljudmila Novak (NSi), ki pa se srečanja s premierjem udeležuje.

Zver, Tomčeva in Bogovič so Slovenijo zastopali že v zadnjem mandatu med letoma 2014 in 2019 ter bodo tudi v tem mandatu del politične skupine EPP. Poleg omenjene trojice bo v vrste EPP po desetih letih premora ponovno sedla Novakova. Po dva poslanca bosta v Evropskem parlamentu imeli še SD in LMŠ. V vrstah politične skupine S&D bosta Slovenijo predstavljala evropski novinec Milan Brglez in Tanja Fajon, ki bo v evropske klopi sedla tretjič. Iz vladajoče LMŠ pa bosta evropske liberalce (Alde) okrepila Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Po evropskih volitvah bo morala slovenska vlada izbrati tudi svojega kandidata za evropskega komisarja. Pogovori o tem uradno še niso stekli, a naj bi o tem odločali predvidoma poleti. Prejšnji teden se je v tem kontekstu pojavilo ime zunanjega ministra Mira Cerarja, ki se z jesenskim kongresom poslavlja z vrha SMC. A je Cerar zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala. Šarec pa je prejšnji teden ocenil, da je primernih kandidatov veliko in da bo težko izbrati, zato jih »čakajo težki dnevi«.

Za tesnejše sodelovanje

Premier Marjan Šarec je danes po srečanju s petimi novoizvoljenimi evropskimi poslanci iz Slovenije izrazil željo po tesnejšem sodelovanju. Čeprav v okviru Evropske unije ne zastopajo neposredno Slovenije, mora biti sodelovanje vseeno usklajeno, je dodal. »Modro je začeti mandat skupaj. Se pravi, da se takoj na začetku dogovorimo, kako bomo sodelovali, kako bomo imeli redna srečanja tekom mandata, zlasti v luči predsedovanja,« je premier pojasnil razlog za srečanje.

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 prevzela predsedovanje Evropski uniji in zato je vladi pomembno, da se vključi tudi evropske poslance. »Kajti potrebno bo vložiti skupen napor za to, da bomo predsedovanje izvedli uspešno,« je dodal. A tudi sicer premier zagovarja sodelovanje vlade in slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. »Oni niso tam, da neposredno zastopajo Slovenijo, a vendarle mora biti to sodelovanje usklajeno, da se ne bi dogajalo kot v preteklosti, da so bili evropski poslanci, ko je šlo za slovenske nacionalne interese, precej razglašeni,« je pojasnil.

Samo srečanje je ocenil kot zelo dobro in izrazil prepričanje, da bo sodelovanje vodilo v dobro pripravljenost na vse izzive. Termine za prihodnja srečanja bodo določali sproti glede na obveznosti, potekala pa bodo tudi na operativni ravni, na primer z ministri. »Pomembno je, da se bodo na srečanjih izmenjale informacije in bomo bolje obveščeni vsi,« je pojasnil.