»Položaj v regiji je zelo eksploziven in skrajno nevaren,« je na tiskovni konferenci v družbi iranskega kolega Mohamada Džavada Zarifa danes ocenil nemški zunanji minister Heiko Maas. Teheran je obiskal po tamkajšnji napovedi, da bo Iran v začetku julija v odgovor na ameriški odstop od jedrskega sporazuma in obnovljene sankcije tudi sam prenehal uresničevati določene dele sporazuma, med drugim bo obnovil bogatenje urana nad dogovorjeno mejo.

Mass, ki je dejal, da »čudeža ne bo, se pa trudijo preprečiti propad sporazuma«, je trezno ocenil položaj in povedal, da se evropske podpisnice ne zavedajo, da nekaterih gospodarskih obljub iz njega ne morejo izpolnjevati brez sodelovanja z ZDA. Zaradi političnih in strateških interesov bi se moral po njegovem tudi Teheran zavedati pomena ohranitve sporazuma in s tem povezanega dialoga z Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, ki so ob Rusiji in Kitajski po Trumpovem umiku Obamovega podpisa ostale njegove sopodpisnice.

Evropska nemoč

Washington je še dodatno zaostril sankcije proti Iranu v začetku minulega meseca z zahtevo, da vse države in njihova podjetja ustavijo nakupe iranske nafte, ker jih bodo v nasprotnem primeru ZDA izločile iz globalnega finančnega sistema. Po ameriški napotitvi ladjevja in dodatnih enot v bližnjevzhodno regijo je v zraku obvisela nevarnost odprtega vojaškega spopada, evropske države pa so se znašle v precepu naraščajoče agresivne retorike med Washingtonom in Teheranom. Zarif je ob Maasovih skrbeh znova poudaril iransko stališče, da je zmanjšanje napetosti mogoče zgolj s koncem ameriške gospodarske vojne proti njim in zagrozil, da se vsakdo, ki se spušča v takšno konfrontacijo z Iranom, ne more počutiti varnega.

Evropske podpisnice sporazuma so v okviru EU lani zavrnile Trumpov odstop od jedrskega sporazuma in Iranu obljubile, da bodo našle pot do z njim obljubljenih gospodarskih odnosov. Navkljub vzpostavitvi posebnega finančnega mehanizma, ki naj bi obvaroval evropska podjetja pred zagroženimi ameriškimi finančnimi sankcijami zaradi sodelovanja z Iranom, ta ni zaživel, vsa glavna podjetja skrbijo posledice ameriških ukrepov in so prekinila investicijske, trgovinske in druge dogovore s ponovno sankcioniranimi iranskimi partnerji. Maas je danes priznal, da povsem novi evropski instrument, ki bi zavaroval podjetja pri z jedrskim sporazumom obljubljenem sodelovanju z iranskimi, (še) ni operativen, a dodal, da so »vsi formalni pogoji zdaj izpolnjeni, zato domnevam, da bo uporaben v bližnji prihodnosti«.

IAEA: Iran povečuje bogatenje urana, a še v mejah sporazuma

Washington je tovrstno potezo EU odločno zavrnil kot škodljivo v njegovih prizadevanjih, da Teheran prisili k zanj interesno in varnostno sprejemljivemu sporazumu z Iranom, ki bo poleg ukinitve jedrskega programa izključeval tudi raketnega in omejil iranski vpliv v regiji, gospodarski analitiki pa navajajo, da poseben evropski mehanizem ne bo imel večjega vpliva na trgovinske odnose med EU in Iranom, tako imenovane mogoče humanitarne transakcije pa ne izključujejo niti najnovejše ameriške sankcije.

danes se je z najnovejšim poročilom o spoštovanju jedrskega sporazuma oglasila tudi mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), zadolžena za nadzor nad iranskimi jedrskimi dejavnostmi. Njen vodja Jukija Amano je potrdil, da Teheran povečuje proizvodnjo obogatenega urana, a še znotraj dogovorjenih količin, a se ni opredelil glede vprašanja, ali kaže na to, da jih namerava povečati, glede na napoved o delnem odstopu od sporazuma po 7. juliju. Teheran to napoved upravičuje z razlago, da skuša preostalim podpisnicam sporazuma dopovedati, da morajo sprejeti bolj konkretne korake proti Trumpovemu spodkopavanju šeststranskega dogovora pod taktirko nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.