Zadnji dan OP Francije v tenisu je postregel z enajstkrat pred tem videno zgodbo. Že dvanajstič je pokal Rolanda Garrosa dvignil Rafael Nadal. Pot do novega uspeha, že 18. turnirja za grand slam, je bila prepričljiva od prvega dneva naprej. V ponovitvi lanskega finala je Španec proti Dominicu Thiemu sicer izgubil niz, toda vnovičen uspeh je bil znova prepričljiv, saj zmage Nadala ni ogrozil nihče. Poleg Thiema je najboljšemu Špancu vseh časov odvzel niz še Belgijec David Goffin.

Vprašanje, kaj bi lahko v finalu storil Novak Đoković, bo ostalo neodgovorjeno. Srb je namreč v polfinalu izgubil bitko sam s seboj, saj so mu težke igralne razmere v Parizu prišle do živega. V tolažbo mu je bilo lahko zgolj dejstvo, da je bil zelo kritičen do organizatorjev. Težave Đokovića je z izvrstno igro z zmago v dveh dneh izkoristil Dominic Thiem ter se v soboto drugič zapored uvrstil v finale. V njem je bil uro in tri četrt enakovreden tekmec favoriziranemu Špancu, nato pa popustil ter do konca dobil le še dve igri. V tretjem nizu, denimo, je Thiem dobil le sedem točk.

»Težko povem kaj novega. Moja pariška pravljica se nadaljuje od leta 2005, ko sem prvič zmagal na Rolandu Garrosu. Spet je bilo lepo in nepozabno,« je povedal Rafael Nadal, se zahvalil ekipi ter podobno kot lani dajal komplimentu 25-letnemu Dominicu Thiemu. Avstrijec se je v nadaljevanju večera lahko družil s pariško zmagovalko, saj je njegova partnerica Kristina Mladenović s Timeo Baboš osvojila turnir med dvojicami. »Težko je na poti do zmage premagati dva tako kakovostna igralca, kot sta Đoković in Nadal. A s tem se moram sprijazniti ter trdo garati, da mi bo morda nekoč uspelo,« se zaveda Dominic Thiem.

Zanimiva pot zmagovalke Pariza

Ženski finale v Parizu je bil enosmeren. Asleigh Barty se je po zmagi v dobri uri proti Marketi Vondroušovi veselila največjega uspeha v karieri. Devetnajstletna Čehinja ni bila kos pritisku v zadnjem ženskem dvoboju, čeprav pred tem ni izgubila nobenega niza. Asleigh Barty je v Pariz pripotovala kot osma igralka sveta, na današnji svetovni lestvici pa bo napredovala na drugo mesto. Postala bo najvišje uvrščena Avstralka po Evonne Goolagong Cawley leta 1976.

Čeprav je tenis individualni šport, je po največjem uspehu v karieri Asleigh Barty odgovarjala v množini. Poudarjala je, da nikoli ne bi dosegla tako velikega uspeha brez izjemne ekipe. »Ob sebi imam čudovite ljudi, ki mi sledijo na vsakem koraku. Odlično smo se pripravili na vse nasprotnice. Vsak dan, ki sem ga v zadnjih treh letih preživela z najbližjimi podporniki, je bil prekrasen in edinstven. Posebej sem hvaležna trenerju Craigu Tyzzerju. Pred finalnim dvobojem sem si rekla, da moram izkoristiti priložnost z obema rokama, saj morda nikoli več v življenju ne bom imela takšne,« je razlagala 23-letna junakinja Pariza. Na zmagoviti poti je premagala kar pet Američank. Poleg finalne tekmice je bila le še Andrea Petković predstavnice druge države.

Zanimiva je življenjska pot nove zmagovalke Pariza, ki je sicer v preteklosti blestela med dvojicami. Leta 2014 je prekinila teniško pot ter se posvetila kriketu. Tik pred 20. rojstnim dnem se je znova vrnila na teniško sceno. Na vprašanje, ali kaj obžaluje, da je bila del svoje poti brez tenisa, je odgovorila: »Niti najmanj. Prepričana sem, da sem se v tistem času odločila najbolje, kot je bila prava odločitev tudi vrnitev na teniška igrišča. Teniško življenje ni povsem normalno. Potrebovala sem čas, da sem se razvila kot oseba.« Zanimivo je tudi, da Asleigh Barty v preteklosti ni bila najboljša prijateljica turnirjev na pesku. Lani je celo dejala, da je vsak preživet teden na pesku teden, ko je bliže sezona na travi.

Polona Hercog najboljša Slovenka

Slovenski tenis je imel letos v Parizu rekordno število igralcev. Kar šest se jih je pomerilo v prvem krogu Rolanda Garrosa. Aljaž Bedene, Polona Hercog, Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović so si priigrali nastop v prvem krogu z uvrstitvijo na svetovni lestvici, Blaž Rola in Kaja Juvan pa sta se prebila skozi kvalifikacije. Z uvrstitvijo v tretji krog je med slovenskimi igralci največji uspeh doživela Polona Hercog, ki si je priborila tudi najvišjo nagrado, saj je med posameznicami zaslužila 143.000 evrov. Nasploh je bil letošnji denarni sklad v Parizu rekorden, saj sta Asleigh Barty in Rafael Nadal prejela po 2,3 milijona evrov, Marketa Vondroušova pa je z 1,18 milijona evri zaslužka postala nova teniška milijonarka.

Poleg Polone Hercog, ki je zmagala na turnirju WTA v Luganu, ima večina slovenskih teniških igralcev za seboj dobro peščeno sezono. Tamara Zidanšek je bila finalistka turnirja WTA v Nürnbergu, na površje se je izstrelila Kaja Juvan, ki bo danes znova dosegla svojo najboljšo uvrstitev na svetovni lestvici. Napredek na pesku je uspel tudi Blažu Roli. Slabše od pričakovanj pa sta na najpočasnejši teniški podlagi nastopila Aljaž Bedene in Dalila Jakupović, ki sta precej poslabšala uvrstitvi na svetovni lestvici.