Kot se za športno zapestnico spodobi, tudi galaxy fit ponuja širok nabor storitev. Na zapestju se nosi prijetno, ne gre pa pričakovati, da bo nadomestila uro, če ste navajeni nošenja česa konkretnejšega. Je namreč precej tanka in na veliki roki deluje bolj kot to, kar v resnici je – zapestnica.

Spremljanje telesnih funkcij in pohvale za hišna opravila

Poleg prikazovanja ure, kar je za takšne naprave skoraj nepogrešljivo, športna zapestnica galaxy fit spremlja tudi srčni utrip. Zapestnica to počne neprestano in uporabnika z obvestilom opozori, če utrip med počitkom preseže predhodno določeno vrednost. Beleži tudi raven stresa, za sproščanje pa ponuja vodeno vajo umirjenega dihanja. Ta je zelo enostavna. Pravzaprav zgolj kaže, koliko časa moramo vdihavati in koliko časa izdihavati, a za prvo silo deluje.

Poleg omenjenega zapestnica beleži tudi vzorce spanja in vam pove, koliko časa ste se nahajali v mižulah ter kolikšen delež tega je bil globok in kolikšen plitek spanec. Hkrati zapestnica samodejno sledi vašim aktivnostim, beleži, koliko časa jih izvajate, in vas ob dovolj dolgih seansah gibanja tudi nagradi s pohvalo. Naprava lahko samodejno sledi do šestim aktivnostim. V Samsungovi mobilni aplikaciji health lahko izbirate med 90 vgrajenimi programi in jih nastavite med 10 prednostnih aktivnosti. Zapestnica vas s tresenjem opozori tudi, ko predolgo sedite na miru.

Samodejno zaznavanje aktivnosti ni ravno 100-odstotno natančno. Aktiviralo se je tudi, ko smo izvajali hišna opravila. Ko smo kaj nosili v rokah dalj časa, nas je zapestnica pohvalila za pridno kolesarjenje, ob iskanju izgubljenih predmetov pa smo bili pohvaljeni za dober sprehod. Če smo iskreni, se zapestnica ni povsem zmotila. Tudi takšna vsakdanja opravila sodijo med gibanje. Nekaj dodatne pohvale pa tudi ni odveč.

Slovenščina in šumniki je ne spravijo iz tira

Pohvaliti gre tudi zmožnost prejemanja sporočil z mobilnika na zapestnico. Če niste športni fanatik, ste pa nekoliko preveč odvisni od mobilnika, je prejemanje sporočil na zapestje ena bolj koristnih funkcij pametnih ur in zapestnic. Galaxy fit že izhodiščno privzame, da želite na zapestje prejemati vsa sporočila, ki jih prejmete na mobilnik. Od obvestil na facebooku, pogovorov v messengerju do elektronske pošte, sms-ov in telefonskih klicev ter vseh drugih aplikacij, ki vam pošiljajo obvestila. Ker zna biti tega preveč, se je dobro sprehoditi v aplikacijo in izklopiti manj pomembna obvestila. Smo pa med testom naleteli na težave z Microsoftovim outlookom. Čeprav smo ga izklopili, nam je na zapestje še naprej pošiljal prijazne vibracije. Zakaj, nam na lastno pest ni uspelo ugotoviti, smo pa zadevo rešili z izklopom pošiljanja obvestil v samem outlooku. Potlej je bil mir.

Kljub tej manjši nevšečnosti gre pohvaliti, da zapestnica na zaslonu brez težav prikazuje sporočila s šumniki. Pri nekaterih cenenih zapestnicah in urah, predvsem iz Kitajske, v tem primeru naletimo na solato znakov, ki se pojavljajo, kjer bi morali biti č, š, ž. Pri prejemanju sporočil pa pride od izraza tudi majhnost zapestnice. S 23 grami je izredno lahka, ker je zaslon velik vsega 24 milimetrov, pa na njem ne boste ravno prebirali esejev. Pravzaprav boste videli predvsem, kdo vas je klical, poslal sms ali elektronsko sporočilo. Za vsebino pa bo, z izjemo krajših sms-ov, večinoma zmanjkalo prostora.

Smo pa na cenejših zapestnicah že izkusili tudi možnost vklopa in izklopa predvajanja glasbe ter daljinsko sproženje fotoaparata na mobilniku. Čudno je, da te zmogljivosti niso bolj pogoste. Galaxy fit jih nima. Tudi baterija vam najverjetneje ne bo zdržala ves teden. Med testom smo jo morali nekajkrat napolniti, ni pa tako hudo, da bi to morali početi vsak dan. Morda največja težava naprave je, da je kompatibilna predvsem s Samsungovimi mobilniki. Vzpostavitev povezave med zapestnico in temi je res enostavna, uporabniki drugih mobilnikov pa se bodo morali nekoliko potruditi in nastaviti dodatne aplikacije. Ni idealno. Cena sicer znaša 99,9 evra.