Glavni prireditveni prostor Dneva slovenskih planinskih doživetij v soboto, 15. junija, bo na vrhu Lisce pod Tončkovim domom (947 m). Organizatorji, poleg PZS še PD Lisca Sevnica in Občina Sevnica, priporočajo, da se pripeljete v Posavje z vlakom, saj bodo izhodišče številnih vodenih izletov večinoma tamkajšnje železniške postaje. Dostop do Lisce bo mogoč tudi z osebnimi avtomobili in avtobusi planinskih društev.

Izbirate lahko med osmimi vodenimi planinskimi turami na Lisco z različnih izhodišč v dolini: iz Zidanega Mosta, Loke pri Zidanem Mostu, Brega, Sevnice, Krakovega, Podgorja in Planine pri Sevnici. Prva se bo začela ob 7.15, zadnja pa ob 9. uri, najkrajša bo trajala eno uro in pol, najdaljša pa tri ure in pol. Za vodenje tur bodo poskrbeli vodniki PZS, vse pa potekajo po nezahtevnih označenih poteh, le tista iz Cerja vodi po zelo zahtevni plezalni planinski poti, zato je zanjo obvezna samovarovalna oprema (čelada, samovarovalni komplet in plezalni pas). Za udeležbo na pohodu je zaželena prijava  (do 12. junija) na elektronski naslov pdlisca@siol.net ali po telefonu 041 481 697 (Darinka).

Za vzpon na Lisco lahko izbirate tudi med tremi turnokolesarskimi izleti pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS. Poti niso označene in so zelo zahtevne, makadamske in asfaltirane, primerne izključno za gorska kolesa. Najkrajša, iz Planine pri Sevnici, bo trajala približno dve uri in pol, iz Loke pri Zidanem Mostu boste potrebovali štiri ure, iz Sevnice pa štiri do pet ur. Prijavite se lahko na elektronskem naslovu kdsevnica@gmail.com. Udeležba na vodenih planinskih in turnokolesarskih izletih ter delavnicah je tako kot na vseh drugih prireditvah Dneva planinskih doživetij brezplačna.

Pisana planinska doživetja

Ob desetih dopoldne se bodo pod Tončkovim domom začela Doživetja za mlade planince, uro pozneje se bodo začelo še delavnice. Predvsem za družine z otroki je primerna Jurkova učna pot, 2,5 kilometra dolg krožni pohod po vrhu Lisce s kopico rastlinskih in živalskih posebnosti.

Na mobilni plezalni steni PZS se bo dogajalo varovano plezanje, skozi delavnice za otroke in odrasle bo predstavljeno varstvo gorske narave, lahko se boste učili risanja markacij in spoznali delo markacistov. Društvo Gorska reševalna služba Celje bo prikazalo svoje delo in opremo za reševanje v gorah.

 V okviru prireditve Teden vseživljenjskega učenja bo potekala akcija Planinstvo kot način življenja, udeležite se lahko tudi predstavitve Razborja, najlepše hribovske vasice leta 2008 ali pa dveh razstav, ene z izbranimi fotografijami z natečaja Zasavska planinska pot in druge o spreminjanju in ogroženosti narave v gorskem svetu. Zanimiva bo tudi predstavitev turnokolesarske opreme in koles, z možnostjo izposoje električnih koles. Če bo vreme dovolilo, bo ob predstavitvi jadralnega padalstva, opreme in panoramskih poletov na voljo tudi možnost skoka v tandemu.

Ob 14.30 bo na sporedu osrednja prireditev s sprevodom praporščakov planinskih društev, tri četrt ure pozneje pa se začne planinska zabava z narodnozabavnim ansamblom Fantje izpod Lisce. Za pet evrov si boste lahko privoščili planinsko malico, od golaža do ričeta, manjkal ne bo niti Jurkov praženjak. Prireditev bo v vsakem vremenu, postavili bodo tudi velik šotor, podrobnejši program pa lahko poiščete na spletni strani PZS.