Češka najstnica, sicer 38. igralka z lestvice WTA, se je v svoj prvi finale turnirjev velike četverice prebila z zmago nad Britanko Johanno Konta s 7:5 in 7:6. S tem je postala prva igralka, mlajša od 20 let, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale grand slama po desetih letih.

V velikem finalu Roland Garrosa pa se ni mogla znebiti krča in ni bila kos razpoloženi Avstralki, ki je oddala le štiri igre.

Tako kot Vondroušova je prvič v finalu posameznic katerega od turnirjev za veliki slam zaigrala tudi Bartyjeva, osma igralka sveta, ki je v polfinalu po treh nizih izločila 17-letno Američanko, 51. igralko z lestvice WTA Amando Anisimovo, katerih starši so se v Združene države Amerike preselili iz Rusije v iskanju boljšega življenja.

Bartyjeva je tako preprečila celo prvi povsem najstniški finale turnirja na pariškem pesku.

Zmagovalka je za nagrado prejela ček v višini 2,3 milijona evrov, finalistki pa v tolažbo ostane 1,18 milijona.

Avstralka se je pred letošnjim French Opnom najvišje zavihtela s prebojem v četrtfinale letošnjega OP Avstralije.

V konkurenci dvojic je osvojila naslov lani na US Opnu, v paru z Američanko CoCo Vandeweghe. V paru z rojakinjo Casey Dellacqua pa je bila štirikrat v finalu turnirja dvojic za grand slam.

Bartyjeva je postala prva Avstralka v 46 letih s krono na pariškem pesku v konkurenci posameznic. Zadnja tenisačica iz dežele down under, ki je dvignila lovoriko OP Francije, med posameznicami je bila Margaret Court leta 1973.

Bartyjeva si je z zmago priborila tudi drugo mesto na najnovejši računalniški svetovni lestvici WTA, ko bo v ponedeljek zaostala le za Japonko Naomi Osako.

V nedeljo finale v moški konkurenci

V nedeljo ob 15. uri se bo v Parizu začelo še zadnje dejanje letošnjega turnirja, veliki finale teniškega odprtega prvenstva Francije v moški konkurenci. Za naslov se bosta pomerila Avstrijec Dominic Thiem in Španec Rafael Nadal. V lanskem finalu Roland Garrosa med istima igralcema se je naslova veselil Nadal.

Thiem je v polfinalu, ta je zaradi dežja trajal dva dni, izločil prvega igralca sveta Srba Novaka Đokovića, Nadal pa švicarskega superzvezdnika Rogerja Federerja.

Nadal doslej v finalu French Opna še ni izgubil. Proti Thiemu vodi z 8:4 v zmagah. Zadnji medsebojni obračun na pesku je sicer dobil Avstrijec.

Triintridesetletni Španec bo lovil 12. naslov na pariškem pesku in 18. turnir za grand slam. Petindvajsetletni Avstrijec bo lovil svojo prvo zmago za veliki slam.