Preoblačenje v gladiatorje je prepovedano pri Koloseju in starem mestnem jedru. Prepovedano je »nemarno« prehranjevanje in pitje blizu zgodovinskih spomenikov, ko piješ vodo iz javne fontane, pa se ustnice ne smejo več dotikati pipe.

Prav tako so po novem prepovedani tudi zaklepanje ključavnic na spomenike ter turneje po barih in prodaja vstopnic, s katerimi preskočiš vrsto, pri Koloseju in v Vatikanu, poroča britanski The Telegraph.

Petje in igranje instrumenta po novem ne bo več dovoljeno na sredstvih javnega prevoza, kaznovani pa bodo tudi tisti, ki bodo na tla metali cigaretne ogorke. Za domačine bo po novem prepovedano obešanje perila na ulici na žicah med stavbami.

Več od teh prepovedi je že prej obstajalo v začasni obliki ali pa jih niso izvajali, mestni svet pa jih je soglasno sprejel v četrtek, poroča avstralski The New Daily.

Kršiteljem lahko oblasti prepovedo prisotnost na območju, kjer so storili prekršek. Prepoved lahko traja od 48 ur do 60 dni za večkratne kršitelje, izreče pa se lahko za 14 različnih območij, vključno s središčem mesta, poroča revija Wanted in Rome.

Mestni svet je tako posodobil obstoječa pravila, ki izhajajo še iz leta 1946. Podobna pravila za turiste je v drugi polovici maja sprejel tudi beneški mestni svet.