Potem ko so z minuto molka počastili spomin na nekdanjega predsednika Uefe Šveda Lenarta Johanssona, ustanovitelja lige prvakov, ki je v 89. letu starosti umrl v torek, so Avstrijci takoj zavladali na igrišču in upravičili vlogo favorita. Avstrijski gledalci so z molkom in transparentom protestirali, da morajo biti vse tekme reprezentance na Dunaju, medtem pa so domači nogometaši Slovence, ki so bili nebogljeni in preplašeni, vse bolj spravljali v podrejen položaj. Kritična je bila predvsem desna stran obrambe, kjer je bil Stojanović iz minute v minuto bolj bled, ko je moral v dvoboje s prodornim domačim kapetanom Alabo. Razlika v primerjavi s prijateljsko tekmo marca lani na istem stadionu, ko so Avstrijci povozili Slovence s 3:0, je bila, da so imeli gostje tokrat zanesljivega vratarja Jana Oblaka. Z dvema sijajnima reakcijama ob velikih priložnosti Avstrijcev Sabitzerja in Schlagerja, iz katerih je bilo težje zgrešiti kot zadeti, je malce dvignil zelo načeto moralo soigralcem, ki so padali iz napake v napako, bili korak prepočasni in premehki v dvobojih. Prvi polčas Slovencev je bil boj za golo preživetje in čakanje, da ohranijo mrežo nedotaknjeno. Šele v finišu prvega polčasa so gostje sestavili pravi napad s kombinatoriko po zaslugi Iličića, a strela Črnigoja in Kurtića nista našla poti v okvir brezposelnega vratarja Lindnerja.

Slovenski selektor v slabi dnevni formi

Slovenija je med odmorom strnila vrste in z bolj odločno igro vzpostavila ravnotežje. Avstrijci so postajali vse bolj živčni. Ko je že kazalo, da so povsem umirili tekmeca, so se gostitelji odločili še za zadnjo ofenzivo. Avstrijski trener Foda je zadel z menjavo, ko je iz igre potegnil Sabitzerja. Ob menjavi je bil ta tako užaljen, da sploh ni dal roke rezervistu Burgstallerju, ki je postal avstrijski junak z golom le tri minute po vstopu na igrišče, ko je izkoristil napake v neodločni slovenski obrambi. Gostje so skušali izenačiti, najbližje zadetku je bil Berić po podaji Iličića iz prostega strela, a je žogo z glavo poslal mimo gola. V zadnjem naletu se je pred avstrijski gol preselil še vratar Oblak, a gola za remi ni bilo.

Avstrijci so bili v seštevku boljši, saj je Slovenija na vsej tekmi le dvakrat resneje ogrozila njihov gol. Bila je podobno nemočna kot Kavčičeva in Slovenija je brez zmage že več kot leto dni (10 tekem), ko je junija lani premagala Črno goro v gosteh na prijateljski tekmi. Selektor Kek pri izbiri enajsterice ni bil v dobri dnevni formi, kar je potrdil z menjavama v drugem polčasu. Bijola, ki je podlegel odgovornosti, je zamenjal veliko bolj agilni, igrivi in odločni Popović, mehkega Zajca pa Bohar. Obramba je bila pod hudim pritiskom, ker so nekateri soigralci delali nerazumne napake. Zvezna vrsta je bila premalo ustvarjalna, saj so vsi čakali na navdih s potezo več Iličića, ki se je po žogo vračal daleč na svojo polovico. V napadu je bil Šporar osamljen v dvobojih z avstrijskimi orjaki. Slovenija je padla na predzadnje mesto v kvalifikacijski skupini in potrebuje čudežno serijo zmag na naslednjih sedmih tekmah, da bi zaigrala na Euru 2020.

Kek: V Rigi moramo zmagati

»Avstrija je bila predvsem v prvem polčasu boljša, zato je njena zmaga zaslužena. Ko smo se z menjavami znebili pritiska in vzpostavili ravnotežje, smo prejeli zadetek. Naredili smo preveč napak, po katerih je Avstrija skozi sredino igrišča prihajala pred naša vrata. Bil smo preveč pasivni in preslabi v dvobojih ena na ena. Avstrija je bila hitrejša, močnejša in agresivnejša, naša reakcija na odbito žogo pa preslaba. Ne želim izpostavljati posameznikov, a vratar je bil resnično sijajen. Igralci morajo biti odločnejši in samozavestnejši. Nekaterim tudi primanjkuje fizične kondicije ob koncu sezone. Če nimamo dovolj kakovosti, jo lahko nadomestimo z moštvenim duhom. Vztrajal bom, da začnemo čim prej osvajati točke. V ponedeljek moramo v Rigi zmagati,« je odločno sklenil slovenski selektor Matjaž Kek.