Direktorica zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot trdi, da nima dovolj zaposlenih za nemoteno izvajanje nujne medicinske pomoči. Zagotovila je, da tega ne bo občutil noben bolnik, a natančnejših pojasnil o kadrovski krizi ni dala. Po naših neuradnih informacijah naj bi jim grozilo, da jim bo zdravnik manjkal že za ponedeljkovo urgenco, med sedmo uro zjutraj in osmo uro zvečer, in da bodo »luknje« potem še v dvanajstih junijskih dnevih. Od tega osem dni zdravnika ne bo vseh 24 ur.

Vaupotova je včeraj klicala več drugih zdravstvenih domov, vendar po naših neuradnih informacijah ni našla zdravnikov, ki bi ji pomagali. Težava naj bi bila predvsem z dopoldanskimi in popoldanskimi termini, saj imajo takrat družinski zdravniki odprte svoje ambulante. Za nočno urgenco pa so zdravniki na voljo, so nam povedali neuradni viri.

Težava delo v bolnišnici in hkrati na terenu

Težava se nanaša na delo slovenjgraških družinskih zdravnikov v enotah za hitre preglede, so nam pojasnili viri, ki niso želeli biti imenovani. Ko zdravnik opravlja to delo, sprejema bolnike v bolnišnici in po potrebi posreduje tudi na terenu. Družinski zdravniki v Slovenj Gradcu pa naj bi zahtevali, da se to delo razdeli med dva zdravnika, tako da bi bil eden v bolnišnici, drugi pa na terenu.

Ker imajo takšne želje že dlje časa, je ministrstvo za zdravje ob sodelovanju predstavnikov regije pripravilo osnutek rešitev. Po njem bi v Slovenj Gradcu začel delati tudi zdravnik, ki je zdaj v dežurni ambulanti v Dravogradu, smo izvedeli neuradno.

Vendar predstavniki regije tega predloga še niso potrdili oziroma naj bi razmišljali o popravku. Uradno smo izvedeli samo, da vprašanje pomanjkanja zdravnikov rešujejo skupaj vsi predstavniki javnih zdravstvenih zavodov, koordinira pa jih zdravstveno-reševalni center Koroške. »Model zagotavljanja dejavnosti nujne medicinske pomoči bo predvidoma predstavljen na petkovi izredni seji sveta koroške regije,« nam je po elektronski pošti odgovorila njegova direktorica Marijana Kašnik.