Ekipa hrvaških vrhunskih zdravnikov je nedavno uspešno opravila 14-urno operacijo, s katero so razdvojili siamski dvojčici in jima tako rešili življenje. Deklici sta bili združeni s spodnjim delom prsne kosti in delom trebuha, delili sta si jetra in črevesje. Gre za drugo tako težavno operacijo na svetu in šele prvo, pri kateri sta dojenčka preživela, s čimer so se Hrvati zapisali v zgodovino medicine. Valentina in Kristina sta se rodili dva meseca prezgodaj in s carskim rezom, morali so ju celo oživljati, ob rojstvu sta skupaj tehtali le 3,6 kilograma. Srci deklic sta bili ob rojstvu eno od drugega oddaljeni zgolj 2,3 milimetra in sprva enake velikosti, sčasoma se je eno začelo zmanjševati, drugo pa povečevati, saj je to opravljalo večino dela za obe deklici. Težava je bila še, ker sta si delili tudi dele krvnega obtoka. Ko so jima začele odpovedovati ledvice, sta bili njuni življenji ogroženi, zato so se morali zdravniki podvizati.

Zlatko Dalić kirurgije

V univerzitetnem kliničnem centru v Zagrebu (KBC) so zbrali ekipo vrhunskih 14 kirurgov, od tega sedem kirurgov pediatrov, šest anesteziologov ter devet medicinskih tehnikov. Da bi se izognili dodatnim pritiskom, so se na operacijo pripravljali v strogi tajnosti. Do zadnje podrobnosti so izpilili načrt in o njem nikoli podvomili, pravijo danes. »Dirigent« ekipe, ki je edinstven uspeh pionirske operacije javnosti predstavila šele pred dnevi, je bil šef otroške kirurgije dr. Tomislav Luetić, ki ga kolegi zaradi uspehov v medicini primerjajo z nogometnim trenerjem Zlatkom Dalićem. Tistim, ki je lani s svetovnega prvenstva v Rusiji prinesel srebro. Luetić je študiral na ameriškem Harvardu, kjer je spoznal soprogo, s katero ravno te dni praznujeta 30-letnico poroke, ga opisujejo hrvaški mediji. Ima rad otroke in oni imajo radi njega. Življenje je posvetil pediatriji, in čeprav bi lahko delal kjer koli v tujini, je ostal doma. Podobne hvalospeve upravičeno pojejo tudi drugim zdravnikom in medicinskim sestram, saj brez usklajenega ekipnega dela ena najtežjih operacij v zgodovini hrvaške medicine ne bi uspela.

Tak primer težko najti še v knjigah

»Spopadli smo se s tako redkim primerom, da ga je še v literaturi težko najti. Samo 16 odstotkov siamskih dvojčkov ima skupno črevesje, deklici pa sta imeli ob tem še skupna jetra s krvnim obtokom,« je težave, s katerimi so se soočali še pred operacijo, opisala dr. Ruža Grizelj, specializirana za neonatologijo. »Samo enkrat v karieri naletiš na kaj takšnega. Šlo je za najdaljšo anestezijo v zgodovini Hrvaške, in to celo pri dojenčkih. Še posebno smo ponosni, da nam je to uspelo z lastnimi močmi,« je za medije dejal anesteziolog dr. Slobodan Mihajlević. »V strokovni literaturi je zapisanih le kakšnih 200 podobnih razdvajanj siamskih dvojčkov,« je pojasnil kirurg Danko Mikulić, ki so ga za operacijo »posodili« v zagrebški bolnišnici Merkur. »A nikakor ne smemo mešati jabolk in hrušk. Niso vsi taki posegi enaki in niso vsi tako zahtevni. Nekateri dojenčki so spojeni z vitalnimi organi, ključnimi za življenje, drugi ne. Ker so eni od dvojčic začeli odpovedovati srce in ledvice, smo morali hitro ukrepati in nismo imeli časa čakati, da bi dojenčici zrasli, zaradi česar bi bila operacija vsaj malce manj zahtevna,« je še povedal.