»To odgovornost sprejemam s častjo,« je ob tem povedal Sanchez. Poudaril je, da ni druge možnosti, kot da vlada socialistična stranka. Kralj mu je mandat podelil po pogovorih s predstavniki parlamentarnih strank, ki jih je opravil v sredo in četrtek.

Predsednika odhajajoče vlade čaka kompleksna naloga, saj je bilo v parlament poleg njegovih socialistov izvoljenih še 16 političnih strank. Socialisti so sicer na aprilskih predčasnih volitvah slavili, a niso osvojili večine v spodnjem domu španskega parlamenta.

Skrajno leva stranka Unidas Podemos je že izrazila pripravljenost, da bi lahko na glasovanju o zaupnici podprla Sancheza, a v zameno zahteva, da jih sprejme v koalicijsko vlado. »Najbolj razumno bi bilo, da bi imela Španija napredno koalicijsko vlado,« je povedal vodja Unidas Podemos Pablo Iglesias. To bi po njegovih besedah zagotovilo stabilnost za prihodnja štiri leta.

Socialisti temu niso naklonjeni in bi raje vladali sami z manjšinsko vlado ter nato pri posameznih zakonih iskali podporo drugih strank, navaja AFP.

Tudi ob podpori Podemosa bodo sicer še vedno potrebovali podporo regionalnih strank, pri čemer se želi mandatar za sestavo vlade izogniti odvisnosti od zagovornikov katalonske neodvisnosti in baskovskih separatistov.

Datum glasovanja o premierju še ni določen, bi pa lahko potekalo v začetku julija.