Na mednarodnem gospodarskem forumu v ruskem Sankt Peterburgu se je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek srečal s Hermanom Grefom, predsednikom ruske državne banke Sberbank. Ta je od aprila skoraj 40-odstotna lastnica družbe Fortenova grupa, na katero so bile prenesene zdrave družbe kolapsiranega Agrokorja.

Kot je v pogovoru za Dnevnik sinoči povedal Počivalšek, se je z Grefom sešel, ker bi bil neodgovoren, če se ne bi podrobno seznanil z dogajanjem v Mercatorju, od katerega je odvisnih 10.000 delovnih mest in 500 milijonov evrov vredna dobaviteljska veriga v Sloveniji.

»Lastništvo Mercatorja je v procesu prenosa z Agrokorja na Fortenovo grupo. Temu prenosu, s katerim bodo morale soglašati vse banke upnice Mercatorja, ne nasprotujemo, če mu bodo novi lastniki omogočili normalno delovanje in razvoj ter slovenskim dobaviteljem v primerjavi s preostalimi zagotovili enakopravne pogoje,« je dejal Počivalšek. Dodal je, da je bil na sestanku z Grefom tudi predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev, ki je v Sberbank svetovalec uprave in odgovoren za prestrukturiranje hrvaškega koncerna. Vsi trije so se dogovorili, tako Počivalšek, da se bo vodstvo Fortenove grupe v kratkem sešlo s slovenskimi dobavitelji Mercatorja.

Prenos lastništva do konca leta

Prenos lastništva Mercatorja na Fortenovo grupo je predviden do konca leta. Da bi bil uspešno zaključen, bo morala s tem soglašati slovenska javna agencija za varstvo konkurence. Poleg tega bodo morali novi lastniki objaviti prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic. Takšen podvig bi Fortenovo grupo po neuradnih informacijah lahko stal 70 milijonov evrov. Ker gre za banko, Sberbank v Mercatorju ne bo ostala dolgoročno. A kdaj se bo umaknila iz lastništva, še ni znano.

V Sankt Peterburgu se je Počivalšek srečal tudi z ruskim ministrom za industrijo in trgovino Denisom Manturovom in predsednikom ruskega združenja za industrijo in podjetništvo Aleksandrom N. Šokinom. Tema pogovorov so bile možnosti nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo. Med izvoznimi partnericami je Rusija na 14. mestu, po vrednosti slovenskih naložb v tujini pa na četrtem mestu. Trgovinska menjava med državama se je lani povečala za 3,5 odstotka, na 1,4 milijarde evrov.