Celjsko prvostopenjsko sodišče je prvaka stranke SDS Janeza Janšo novembra lani obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, ker je marca 2016 razžalil novinarki RTV Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek. V svojem tvitu je med drugim zapisal, da »na neki facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk«.

Kot je v obrazložitvi sodbe poudarila sodnica Barbara Žumer Kunc, je šlo v omenjenem primeru za absolutno razžalitev, ki je za politika njegovega kova nesprejemljiva in si je ne bi smel dovoliti. Janša, ki se izreka sodbe ni udeležil, pa je na sojenju sodnico poskušal prepričati, da ni imel v mislih spolne, temveč medijsko prostitucijo.

Carlova in Šetinc-Paškova sta vztrajali, da je bil njegov tvit poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in tudi kot novinark. Obe sta bili s sodbo zadovoljni. »Sodišče je s tem poslalo signal vsem, da se nihče, še najmanj politik takšnega kova, kot je Janša, ne more dvigniti nad moralne, etične in zakonske standarde v državi, ki veljajo za vse enako,« je po lanski razsodbi poudarila Carlova. Šetinc-Paškova pa, da je sodišče poslalo jasno sporočilo celotnemu novinarskemu cehu, da ga sodna veja oblasti spoštuje in ščiti.

Vpogled v vpisnik ga ni zadovoljil

Zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je že ob izreku sodbe napovedal pritožbo in jo zdaj tudi spisal. V njej je oporekal – po njegovem – neupravičeni predodelitvi kazenskega spisa drugi sodnici. To je problematiziral že med samim sojenjem in zahteval izločitev sodnice. Prav tako je podvomil o nepristranskosti sodnice porotnice, ki je zamenjala prvotno porotnico Ilko Plevnik, sicer vidno članico stranke SDS, na kar je sodišče opozoril zagovornik novinark Tomaž Bajec. Ta je med sojenjem Matozovo zahtevo po izločitvi sodnice Žumer-Kunčeve in sodnice porotnice označil za spodkopavanje avtoritete celjskega okrožnega sodišča.

Kljub temu je sodišče Matozu dovolilo vpogled v elektronski vpisnik, da bi se sam prepričal, da je bilo dodeljevanje primera predsednici senata in sodnici porotnici izvedeno v skladu s sodnim in abecednim vrstnim redom. A ga to ni prepričalo. Žumer-Kunčeva je pri zahtevi za svojo izločitev dokončno odločitev prepustila začasni predsednici celjskega okrožnega sodišča Petri Giacomelli. Ta je Matozovo zahtevo zavrnila kot neutemeljeno, zato je Žumer-Kunčeva sojenje pripeljala do konca in razglasila sodbo, ki so jo zdaj presojali tudi višji sodniki. Ti bodo svojo odločitev sporočili pisno.