Nekdanjemu prvemu možu Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku tožilstvo očita preprečitev dokazovanja in krivo ovadbo proti neznanemu storilcu. Aleksander Hrkač je obtožen pomoči pri očitanem kaznivem dejanju. Leta 2003 naj bi namreč Rotniku – kot je mogoče razbrati iz obtožnice specializiranega državnega tožilca Ivana Pridigarja – izročil 3,1 milijona evrov. Ta denar naj bi za Rotnika zaslužil, ko je odkupoval pravice hrvaških vojnih invalidov do delnic pomembnih hrvaških podjetij in privatizacijske certifikate v BiH.

Tožilstvo meni, da to ne drži, ker takrat privatizacije na Hrvaškem in BiH sploh še ni bilo. Finančna uprava (Furs), ki je Rotnika pod drobnogled vzela zaradi sumov, da so pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka šoštanjske termoelektrarne izplačevali podkupnine, je ugotovila, da je med Rotnikovimi uradnimi prihodki in prijavljenim premoženjem kar 4,7 milijona evrov razlike. Zato mu je odmerila plačilo 1,6 milijona evrov dodatnega davka.

Dokument čudežno izginil

Prav dokument o tem, da je Rotnik prejel 3,1 milijona evrov gotovine od Hrkača, naj bi čudežno izginil iz davčnega spisa. Rotnik je podal ovadbo proti neznanemu storilcu, saj meni, da je davčni inšpektor ravnal malomarno.

Rotnik se sicer na sodišču ni želel zagovarjati, temveč je vztrajal pri zagovoru iz preiskave (tega je zato sodnica Mojca Turinek prebrala). Odgovarjal je izključno na vprašanja svoje zagovornice Alenke Sagmeister Ranzinger. Med drugim je pojasnil, da s Hrkačem sodeluje od leta 2003, ko mu je tudi izročil denar za nakup delnic in certifikatov.

Rotnikova nekdanja odvetnica Varja Holec pa je na zatožni klopi, ker naj bi ovirala dokazovanje v kazenskem postopku. Podpisala je, da je videla original dokumenta, ki je nato izginil iz davčnega spisa.

Tudi Hrkač naj bi sicer potrdil, da je prejel denar od Rotnika. S tem naj bi slednji dokazoval, da je imel prihranke še pred prihodom v Teš, zaslužek pa da dejansko izhaja iz trgovanja z vrednostnimi papirji. Prav tako je Hrkač – kot je zatrdil na sodišču – Rotniku posodil denar za plačilo 1,6 milijona evrov dodatnega davka, ki ga je odmeril Furs oktobra 2014. Rotnik je ta dolg plačal šele po neuspeli reviziji na vrhovnem sodišču.