Z junijem se je na Veliki planini začela poletna sezona, ko obiskovalce največjega in najstarejšega planšarskega naselja v Evropi navdušuje tudi odmev kravjih zvoncev. Poleti bo za nekaj manj kot 300 krav na planini skrbelo od 20 do 30 pastirjev, zvečine pastiric, ki bodo obiskovalce vabile tudi na okusno kislo mleko in žgance.

V družbi Velika planina so v začetku poletne sezone najprej pognali sedežnico, ki spomladi ni vozila. Prva nihalka se poslej na planino odpravi že ob 8.30, zadnja pa se v dolino vrača ob 18. uri. Nihalka vozi vsake pol ure, vozni red sedežnice in nihalke pa je usklajen. 

V družbi Velika planina prvi poletni konec tedna pripravljajo tudi nekaj ugodnosti za obiskovalce. Med drugim bodo lahko brezplačno obiskali Preskarjev muzej, brezplačno pa se bodo lahko podali tudi na vodeni ogled z lokalnim vodnikom. Redni individualni vodeni ogledi se začenjajo v soboto, 22. junija. V ceno ogleda šest evrov na osebo je že vključen obisk muzeja. Obiskovalce bodo ta junijski konec tedna razveselili tudi v Planinskem društvu Bajtar, kjer vabijo na Rožni dan. Med vodenim pohodom bodo lahko udeleženci spoznali različne zdravilne in zaščitene rastline. Velika planina je namreč preplavljena z množico gorskih rož, ki bogatijo in krasijo ta planinski svet. av