Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet se je pridružil nekaterim drugim letalskim družbam, kot so Lufthansa, British Airways, Qantas in Southwest Airlines, in na svojih letih prepovedal prodajo arašidov. Obenem je zaprosil potnike, naj na njihovih letih ne uživajo teh oreškov, da ne bi ogrozili potnikov z alergijo na arašide, ki je lahko celo smrtno nevarna. Popolna odstranitev arašidov še vedno ne pomeni popolne varnosti za potnike, saj je težko zagotoviti, da v potniški kabini ne bi bilo niti najmanjših sledi arašidov in da kateri od potnikov kljub pozivom družbe na let ne bi prinesel svojih oreškov, je pa to velik korak v varnosti potnikov z omenjeno alergijo.

Alergija na arašide je poleg alergije na školjke najpogostejša alergija. Po raziskavi iz leta 2017, ki jo je objavila publikacija svetovne organizacije za alergije (World Allergy Organization Journal), je 2,2 odstotka nujnih medicinskih primerov, ki se zgodijo na letalu, povezanih z alergijo na hrano.

Z odločitvijo letalskih družb, da ukinejo arašide na svojih letih, pa niso zadovoljni vsi. Moti tako nekatere potnike, saj so arašidi eden najpopularnejših prigrizkov, kot »arašidarsko« industrijo, ki se ukvarja z njihovo proizvodnjo. A glede na to, da oreški niso edini prigrizek, sploh pa ne edino živilo, ki ga lahko človek je, obenem pa je veliko vrst hrane na krovu dovoljenih, toliko pritožb na njihov račun, sploh ker lahko resno ogrozijo življenje ljudi z alergijo nanje (ima jo približno vsak deseti), res ne bi smelo biti.

Kečap je gel oziroma tekočina

Vsa hrana in pijača, ki jo hočemo odnesti na letalo, mora tako kot druga ročna prtljaga skozi rentgen. Vse tekočine morajo biti v ločenih posodicah, zapakiranih v prozorno plastično vrečko, nobena posodica pa ne sme presegati sto mililitrov. Med tekočine, ko gre za živila, na primer spadajo voda v tekoči obliki in druge pijače, juhe, marmelade, kečap (ki je kategoriziran kot gel), omake, sirupi, solatni prelivi, olje in kis ter alkoholne pijače, ki so v omejeni količini med ročno prtljago dovoljene, če ne vsebujejo 70 in več odstotkov alkohola. Vam pa, tudi če je alkohol med ročno prtljago dovoljen, veliko letalskih družb ne bo pustilo, da ga spijete na krovu.

Ko gre za hrano, lahko na krov odnesete skoraj vse, pod pogojem, da je živilo zavito. Če gre za sadje, mora biti neolupljeno oziroma neogrizeno, sicer ga morate tako kot drugo hrano zaviti. Najlažje je na krov odnesti prav sadje, enako enostavno pa tudi sendviče, proteinske tablice, trdi sir, suho sadje, preste, piškote, pecivo, čips, čokolado, krekerje, žvečilni gumi, kruh, sendviče. Težav menda ne boste imeli niti s svežimi rakci, mesom, morsko hrano, zelenjavo, zamrznjeno hrano, medom, humusom, pico in celo torto, le da bodo to dodatno pregledali.

Prepovedana ni niti hrana v pločevinkah, vendar jo bodo poleg običajnega rentgena varnostniki pogosto dodatno pregledali. Če bodo ocenili, da je v pločevinki veliko tekočine, vam jo bodo lahko celo prepovedali nesti na letalo. Poseben status pa ima tudi hrana za dojenčke, ki je v zmernih količinah dovoljena, na varnostnem pregledu pred vkrcanjem pa jo morate ločiti od druge ročne prtljage.