»Stališča v smeri zgodovinskega revizionizma so v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, tovrstna dejanja pa ne prispevajo k dobrososedskim odnosom in sožitju med narodoma,« je v sporočilu za javnost zapisalo ministrstvo. Dodali so, da Slovenija zavrača in obsoja ozemeljske zahteve, izražene v objavi. Pričakujejo, da bodo politični predstavniki sosednje Italije ravnali v skladu s skupnimi evropskimi vrednotami in vladavino prava.

Občinski svetnik iz vrst desnosredinske stranke Naprej Italija, ki je od prejšnjega tedna pristojen za evropske projekte, je po pisanju Primorskega dnevnika na facebooku delil zemljevid iredentističnega gibanja, zraven pa pripisal Naša Italija.

Na zemljevidu so v italijanska ozemlja vključeni tudi del Slovenije, Istra, Dalmacija, Korzika, del Provanse in kanton Ticino. Gre za ozemlja, ki jih je Italija nekoč imela za svoja.

Slovensko in hrvaško politiko in javnost je s podobnimi izjavami razburil že predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, član iste stranke kot tržaški svetnik, ki je februarja v Bazovici dejal, »naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija«.