Kazen po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predstavlja štiri odstotke prodaje podjetja Changan Ford Automobile v velemestu Chongqing na jugozahodu države.

Kot so poudarili v kitajski agenciji za varstvo konkurence, je družba od 2013 določala minimalno ceno za vozila, prodana v Chongqingu, s tem pa prodajalce oropala cenovne avtonomije in ogrožala tržno konkurenco in interese potrošnikov.

V Fordu bodo ukrep spoštovali

V Fordovem skupnem podjetju na Kitajskem so napovedali, da bodo ukrep spoštovali in da so že sprejeli korektivne ukrepe. Do odločitve sicer prihaja v času, ko so tuji avtomobilski proizvajalci na Kitajskem že tako ali tako pod velikim pritiskom zaradi padanja prodaje.

Po poročanju analitikov gre sicer za nov ukrep, usmerjen proti ameriškim poslovnim interesom na Kitajskem v luči zadnje zaostritve trgovinske vojne med velesilama. Konec tedna so tako oblasti začele preiskavo proti logističnemu velikanu Fedex zaradi niza napačnih dostav pošiljk kitajskega izdelovalca telekomunikacijske opreme Huawei.