Predsednik SMC Miro Cerar na jesenskem kongresu ne bo preverjal, ali uživa podporo v stranki, ki jo je ustanovil pred petimi leti. Kot je danes obvestil člane izvršnega odbora SMC, ne bo kandidiral za predsednika SMC. Ostaja pa zunanji minister in član vlade Marjana Šarca.

Ključen poraz na evropskih volitvah

Razloge za umik Mira Cerarja gre iskati v poraznem rezultatu stranke SMC na evropskih volitvah, na katerih je lista SMC po vseh preštetih pravilno izpolnjenih glasovnicah prejela 7823 glasov. Na parlamentarnih volitvah leta 2014 je, za primerjavo, prejela dobrih 300.000 glasov, na lanskih parlamentarnih pa slabih 87.000 glasov. Po evropskih volitvah je Cerar napovedal, da bo stranka začela priprave na jesenski kongres, kjer bo imel priložnost preveriti, ali še uživa podporo v stranki. Takrat so tudi napovedali, da bodo na izvršnem odboru ustanovili več delovnih teles in pripravili izhodišča za programske in statutarne spremembe, vzporedno s tem pa bi stekli tudi kandidacijski postopki za vse organe stranke.

Cerar je nato pred torkovo sejo izvršnega odbora SMC presenetil s pojasnilom, da ne bo več kandidiral za predsednika stranke. K umiku Cerarja z vrha stranke je verjetno prispevala tudi znotrajstrankarska dinamika, saj so si sestanki vodilnih pretekli teden sledili drug za drugim. Pojavile so se tudi govorice, da se je pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku oblikovala močna struja nezadovoljnih članov SMC, ki naj bi zahtevali ostrejše ukrepanje. Počivalška naj bi nagovarjali, naj prevzame stranko še pred jesenskim kongresom.

Poteza v dobro stranke?

Izjavo Mira Cerarja pred izvršnim odborom, da na kongresu ne bo kandidiral za predsednika SMC, moramo torej razumeti v tem kontekstu: z umikom je razbremenil stranko notranje napetosti, da bi se lahko osredotočila na temeljit razmislek, kakšno pot bo SMC ubrala v prihodnje. Umik Cerarja je mogoče razumeti tudi v kontekstu poziva prvaka LMŠ Marjana Šarca, da je po evropskih volitvah napočil čas za povezovanje sredinskih strank iz evropske skupine liberalcev Alde. Miro Cerar je članom izvršnega odbora SMC še pojasnil, da ostaja minister za zunanje zadeve.