Tudi Mestna občina Celje (MOC) podpira dobrodelne prireditve in projekte, ki pomoči potrebnim lajšajo življenje in jim v očeh prižigajo iskrice sreče. »Pred petimi leti smo dali v brezplačen najem prostor na Kidričevi ulici 3, v katerem so članice Lions kluba Celje Mozaik kot prve v Sloveniji začele projekt Donirana hrana. Vsak večer so v zavetišče za brezdomce dostavljale hrano, ki so jo donirale različne trgovine. Šlo je za dnevno svežo in pripravljeno hrano, ki ji je opolnoči istega dne potekel rok uporabe, a je bila še vedno dobra in varna,« je povedala Mojca Grušovnik, predstavnica službe za odnose z javnostmi na MOC.

Pomagajo si z javnimi deli

Projekt Donirana hrana so torej v Celju začeli kot prvi že leta 2012, leto pozneje, po številnih srečanjih in usklajevanjih na ministrstvih, je projekt zaživel tudi v praksi. »Najprej smo s hrano oskrbovali center za brezdomce, a živil je bilo iz dneva v dan več, prav tako je bilo vedno več trgovskih centrov, ki so se priključevali projektu, zato smo začeli razmišljati o tem, kako bi projekt še nadgradili. A smo za to seveda potrebovali tudi primernejše prostore, hladilnike, avto, sčasoma tudi delovno silo,« je povedala Lorena Hus, članica in nekdanja predsednica kluba Lions Celje Mozaik. Projekt pa se je tako razširil, da ga članice Lions kluba Celje Mozaik same niso več zmogle voditi, zato ga je februarja 2014 prevzel javni zavod Socio in v ta namen prek javnih del zaposlil štiri ljudi, na celjski občini pa so zagotovili še dodaten brezplačen in ustrezen prostor, ki je bil res nujno potreben. Občina še danes financira tako javna dela kot tudi materialne stroške.

Vsak mesec do 400 kilogramov hrane

Kot pravi direktorica javnega zavoda Socio Suzi Kvas, so uporabniki že na začetku pokazali neizmerno srečo, ko so dobili hrano, ki si je sicer nikoli ne bi mogli privoščiti v trgovini. »Mnogim se ob pogledu na hrano še danes zasvetijo oči,« pravi Kvasova, ki je vesela, da je tudi celjska občina prepoznala pomen tega projekta. Da bo občina tudi v prihodnje podpirala takšne projekte, pa je zatrdila celjska podžupanja Breda Arnšek in članicam kluba, ki s svojimi srčnimi deli spreminjajo svet na bolje, izrekla iskreno priznanje. Sicer pa je projekt Donirana hrana prerasel meje Celja in je danes največji projekt vseh slovenskih Lionsov. Samo v Celju vsak dan razdelijo od 18 do 25 paketov hrane 264 upravičencem, na mesec pa od 350 do 400 kilogramov, v vrednosti 18.000 evrov. V petih letih so na tak način pomoči potrebnim ljudem razdelili kar okoli 70 ton hrane.