»Pet krajev zločina, štirje umrli (...). To ni Darwin, ki ga poznamo,« je v odzivu dejal prvi mož Severnega teritorija Michael Gunner. Dodal je, da pri strelskem pohodu ne gre za teroristično dejanje.

Načelnik policije Severnega teritorija Reece Kershaw je pojasnil, da je bil strelec na strelskem pohodu na petih različnih lokacijah ter da je napadalec stari znanec policije. Januarja letos so ga pogojno izpustili na prostost. Pred tem je najmanj leto dni preživel za zapahi. Po navedbah Kershawa je napadalec deloval sam. »Še vedno ugotavljamo cilj in motiv napada,« je še dejal.

Napadalec je po navedbah Kershawa najprej streljal na aveniji Finnis v bližini poslovne četrti Darwina, nato pa je z vozilom odšel še na štiri druge lokacije. Med drugim naj bi tudi poskušal vstopiti v eno od lokalnih policijskih postaj. Policija ga je ujela uro po napadih.

Avstralski premier Scott Morrison, ki je na obisku v Londonu, je v odzivu dejal, da je napad »strašno dejanje nasilja«. »Gre za zelo majhno skupnost in vem, da bo pretresena zaradi teh dogodkov,« je še dodal.