V proizvodni enoti v Normandiji dnevno proizvedejo 600.000 kozarcev priljubljenega namaza, kar predstavlja četrtino svetovne proizvodnje. Potem ko tamkajšnji delavci že šest dni motijo delo, je lastnik Nutelle Ferrero zaposlenim zagrozil s kaznimi. Družba in sindikati so sporočili, da je blokada skoraj popolnoma zaustavila proizvodnjo.

Grožnje uprave delavcev po poročanju AP niso prestrašile. V sindikatu Delavska sila so pojasnili, da v akciji sodeluje 160 od 350 zaposlenih. Ti zahtevajo 4,5-odstotno zvišanje plač, boljše pogoje dela in izplačilo enkratnega bonusa v znesku 900 evrov. "Gre za vojno, jeza zaposlenih se kopiči," izjavo sindikalnega aktivista Fabiena Lacabanna povzema agencija.

V podjetju pristajajo na 1,7-odstotno povišico za tiste z najnižjo plačo in enkratno izplačilo bonusa do 400 evrov, a sindikati vztrajajo, da znesek ni zadosten za osnovne življenjske potrebe. V sindikatu izpostavljajo tudi vse večji pritisk na zaposlene zaradi želje po večji produktivnosti.

Ferrero je sporočil, da si prizadeva zaščititi zaposlene, ki ne stavkajo, prav tako obljubljajo nadaljevanje dialoga s sindikatom, a ne pred zaključkom stavkovnih aktivnosti. Vodstvo in predstavniki sindikatov naj bi se sestali 13. junija.