Zunanje ministrstvo v Pekingu je opozorilo, da ameriški organi pregona pogosto "nadlegujejo" kitajske državljane v ZDA z zasliševanji. Ob tem je pozvalo kitajske državljane in institucije, ki so sofinancirane iz Kitajske, naj bodo previdni ter povečajo osveščenost in okrepijo preventivne ukrepe. "To je odziv na trenutne okoliščine, Kitajska tega ne bi storila, če ne bi bilo potrebno," je na brifingu za novinarje dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Kitajsko ministrstvo za kulturo in turizem pa je ločeno posvarilo, da se v ZDA v zadnjem času pogosto dogajajo streljanja, ropi in tatvine. Ob tem je pozvalo državljane, naj ocenijo tveganje ter se pozanimajo o varnosti.

Po navedbah AFP gre za drugo opozorilo Kitajske v zvezi s potovanjem v ZDA v zadnjem letu dni.

Število kitajskih turistov v ZDA lani nekoliko upadlo

Že v ponedeljek pa je kitajsko ministrstvo za izobraževanje izdalo opozorilo študentom, ki si želijo na študij v ZDA, saj so opazili porast zavrnjenih prošenj za vizume oz. omejitve študentskih vizumov. Študentje in akademiki naj glede na svarilo resno premislijo, preden se odločijo za študijsko pot v ZDA. Predstavnik ministrstva Xu Yongji je pojasnil, da so letos med januarjem in marcem zavrnili prošnjo za vizum 13,5 odstotka kitajskim študentom, kar je več kot prejšnja leta.

Po podatkih ameriškega urada za turizem je ZDA lani obiskalo okoli tri milijone kitajskih turistov, ki so ameriškemu turizmu prinesli 36,4 milijarde dolarjev (32,3 milijarde evrov). Število turistov je sicer lani nekoliko upadlo glede na leto 2017, ko je ZDA obiskalo 13,2 milijona Kitajcev.

Največji svetovni gospodarstvi sta v trgovinski vojni, upad števila kitajskih turistov pa bi ZDA po poročanju AFP lahko povzročil za več milijard dolarjev škode. Kitajska je nove napotke za potovanje izdala dan po tem, ko so ZDA ob 30. obletnici krvavega zatrtja protestov na Trgu nebeškega miru med drugim hvalile protestnike, ki so se tedaj uprli komunističnemu režimu.