Sodišče je pojasnilo, da z začasno ustavitvijo izkopa želijo preprečiti, da bi v primeru, da bi pritožba družine uspela, morali diktatorjeve posmrtne ostanke vrniti v mavzolej.

Vlada premierja Pedra Sancheza je nameravala posmrtne ostanke Franca iz mavzoleja pokopati na bolj diskretni lokaciji, in sicer na madridskem pokopališču Pardo. Francova družina izkopu ostro nasprotuje, zavrača tudi možnost, da bi njegove posmrtne ostanke pokopali v družinski grobnici.

Diktator, ki je Španiji z železno roko vladal od konca državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti leta 1975, je pokopan v Dolini padlih približno 50 kilometrov severozahodno od Madrida skupaj z okoli 30.000 Španci, ki so se med letoma 1936 in 1939 borili v državljanski vojni. Nova španska vlada namerava to spremeniti in iz mavzoleja narediti spomenik žrtvam fašizma.

Mavzolej so zgradili leta 1959 kot simbol Francove zmage v državljanski vojni, med drugim so ga gradili politični zaporniki. Za mnoge Špance je predvsem simbol trpljenja in zločinov, ki jih je Španija doživela v krvavi vojni in po njej, simbol trpljenja diktatorjevih političnih nasprotnikov. V Španiji ljudje še vedno niso enotni glede Francove diktature, ki velja za temačno obdobje sodobne španske zgodovine.