Drugi dan obiska Donalda Trumpa v Veliki Britaniji je bil povsem drugačen od prvega, ki je bil ceremonialen. Glavni pečat so mu dali množični protesti proti obisku, Trumpu in njegovi politiki, o kateri velika večina Britancev misli, da razdvaja in polarizira. Mnogi kritiki ga imajo za sovražnika žensk, rasista in homofoba.

Prvi dan obiska, ki sta mu dala pečat kraljevi blišč in pomp, se je končal z razkošnim banketom v Buckinghamski palači, na katerem je bilo med drugim kar šestnajst članov kraljeve družine (napovedanega princa Harryja ni bilo). Trump se je držal kot kralj, ko je ob pravi kraljici zakorakal na razkošni banket v plesni dvorani Buckinghamske palače.

Kršitve protokola in vljudnosti

Govora zdravici Trumpa in kraljice sta bila precej različna. Ona je hvalila predvsem zavezništvo in prijateljstvo med državama, on predvsem… njo. »Vaše visočanstvo, Melania in jaz sva globoko počaščena, da sva vaša gosta na tem zgodovinskem državnem obisku,« je uvodoma dejal Trump, ki se je tokrat držal tega, kar so mu napisali, in ni omenjal brexita ali promoviral probrexitskega trgovinskega sporazuma z ZDA. »Aprila 1945 so časopisi objavili fotografijo matere kraljice na obisku ženskega dela armade, ko je opazovala mlado žensko popravljati motor vojaškega tovornjaka. Ta mlada mehaničarka je bila bodoča kraljica, velika, velika ženska,« je Trump v zdravici laskal kraljici.

Trumpu je tokrat uspelo samo enkrat, morda dvakrat zares kršiti protokol. Med svojo zdravico se je dotaknil kraljičinega hrbta, čeprav je dotikanje monarhinje najbolj strogo prepovedano. Poleg tega se je – ker ima z rokovanjem večni problem – prvič tako nerodno rokoval s kraljico (zagrabil je samo njene prste), da je na fotografijah videti kot bi se pozdravila s »frajerskim« dotikom pesti. Zakaj se ni rokoval s premierko Thereso May, ko sta s prvo damo Melanio prišla na Downing Street 10, kar je najmanj nevljudno, ve samo on. Morda zato, ker je v odhajanju, bilo pa je zelo nerodno, saj je kazalo, da mu ona hoče ponuditi roko, njegova pa se ni premaknila. Govori se tudi, da ni bilo običajnega voditeljskega srečanja na štiri oči, ker ga on ni hotel. Srečala sta se dvakrat. Kot voditelja politično-poslovnih delegacij dveh držav. Oba sta hvalila obstoječe gospodarsko sodelovanje med državama.

Trump v zraku in na straniščni školjki

Na tiskovni konferenci z Mayevo je Trump Britaniji obljubil »fenomenalen (pobrexitski) trgovinski sporazum« in dejal, da imata Amerika in Britanija »največje zavezništvo, kar jih pozna svet«. Množične demonstracije proti njegovemu obisku tega ne kažejo. Malokdo bi se tudi strinjal z njegovo oceno, da gre za zgodovinski obisk. To je zelo kontroverzen obisk, med katerim se ne more zgoditi nič zgodovinskega. Ne more se. Britanija je zaradi brexita razdvojena država, brexit, v katerega se je Trump nediplomatsko vtikal, je obstal, premierka je v odhajanju. Ne morejo se zmeniti nič. Občutek imaš, kot bi šlo za dva obiska, obisk, kot ga vidi Trump, in obisk, kot ga vidijo vsi drugi. Trump, ki je danes nediplomatsko dejal, da se ni sestal z vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom, ker je »po tistem, kar ve, negativna sila«, je po prvem dnevu tvital o ogromnih množicah dobrohotnih ljudi, ki ljubijo Ameriko, drugi smo videli samo ogromno policistov. Danes smo videli ogromne množice protestnikov, ki jih je Trump dan prej razglasil za lažne novice. Nad parlamentarnem trgom v neposredni bližini parlamentarne palače je bil Trump v zraku, saj so protestniki kot med prejšnjim obiskom spet napihnili balon – Trumpa kot dojenčka v plenicah. Na Trafalgarskem trgu pa je sedel na zlati straniščni školjki. Gre za robota, izdelanega na Kitajskem, ki ponavlja priljubljene Trumpove fraze in… »spušča vetrove«.