Že prihod v malo dvorano Stožice je danes dal slutiti, da se dogaja nekaj velikega. Zatemnjen prostor z diskretnimi zelenimi in oranžnimi lučmi je nakazoval na to, kar je v javnost ušlo že pred dnevi – združitev košarkarskih klubov Petrola Olimpije in Cedevite. Predsednika obeh kolektivov Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi sta nekoliko pozneje vse skupaj tudi uradno potrdila in oznanila, da ju v novem klubu KK Cedevita Olimpija zanima le najboljše – vsakoletni boj za naslov prvaka v ligi ABA ter redno nastopanja vsaj v Ulebovem evropskem pokalu, če ne evroligi. Novonastali kolektiv bo od Cedevite prevzel nastopanje v jadranskem in drugokakovostnem evropskem tekmovanju, medtem ko bo na hrvaškem ustanovljen nov klub Cedevita junior igral le v tamkajšnjem prvenstvu.

Zanimanje za današnjo predstavitev je bilo ogromno. V slovensko prestolnico je namreč pripotovalo tudi okoli 20 novinarjev iz Hrvaške, ki so izrazili nezadovoljstvo nad dejstvom, da izgubljajo v zadnjih letih najboljši klub v državi. Predsednik Olimpije Tomaž Berločnik je uvodoma poudaril, da je bila predstavitvena novinarska konferenca načrtovana za prihodnji teden, a se je to spremenilo, ko je novica o združitvi nenačrtovano ušla v javnost. »Ker ste nas z objavami prehiteli, ne bomo mogli postreči s povsem jasnimi odgovori na vsa vprašanja,« je nadaljeval Berločnik in imel s tem v mislih predvsem imena in priimke, ki bodo zasedli najpomembnejše funkcije. »Kdo bo predsednik, bo stvar dogovora. Iščemo tudi direktorja, športnega direktorja in trenerja. Odločitev o vsem bo padla hitro in v soglasju. Tudi glede igralcev, ki so še pod pogodbo. Nekaterim se bomo zahvalili, kakšen pa bo ostal. Toda vsi bodo pošteno poplačani. Zdaj so na potezi pravniki. Nov klub bo uradno formiran konec julija ali v začetku avgusta, ko bodo uradno potrjene tudi funkcije, a v vmesnem obdobju mora biti že veliko postorjenega. Novo skupno zgodbo podpirajo tudi trenutni sponzorji Olimpije, kar je pozitivno,« je poudaril Tomaž Berločnik, ki kljub nadaljnjim vprašanjem ni želel razkriti imena trenerja. Pod pogodbo sta tako Slaven Rimac kot Jure Zdovc, vse glasnejše pa so govorice, da za slovenskega trenerja v novi zgodbi ne bo prostora.

Predsednik Olimpije je nato izpostavil še tisto, kar verjetno najbolj zanima slovenske ljubitelje košarke. »Gre za slovenski klub, ki bo igral v slovenskem prvenstvu in stremel k temu, da pripelje najboljše slovenske igralce, ki igrajo po Evropi. Pogovori z nekaterimi že potekajo. Poudaril bi še rad, da se je ideja o skupnem projektu porodila že pred meseci in ne, ko je postalo jasno, da je Olimpija izpadla v 2. ligo ABA. Ne glede na to, na katerem mestu bi sklenili jadransko sezono, bi prišlo do združitve. Menimo namreč, da je to edinstvena priložnost, da v našem prostoru naredimo odmevno evropsko košarkarsko zgodbo.« Od slovenskih igralcev, ki jih je omenil Tomaž Berločnik, naj bi bila blizu selitve v Ljubljano Edo Murić, ki je v pravkar končani sezoni nosil prav dres Cedevite, in Gašper Vidmar, ki z Venezio še vedno nastopa v končnici italijanskega prvenstva.

Predsednik Cedevite Emil Tedeschi je izpostavil, da gre za pionirski projekt v Evropi, ki bo prvič v zgodovini športov združil dva poklicna kluba iz različnih držav. Ves čas je dajal vtis, da je nad dogajanjem vzhičen, in poudaril, da Atlantic Grupa na takšen način okolju, v katerem uspešno deluje, nekaj vrača. »Velik poudarek bo na mladinskih pogonih. En center bo v Ljubljani, drugi pa v Zagrebu. Nad obema bo bedela skupna stroka. Tako mladinski pogon Olimpije kot Cedevite sta dobra, zdaj pa ju bomo strokovno in finančno še dodatno okrepili. Želimo imeti najboljši mladinski center v Evropi,« je razlagal Emil Tedeschi in dodal, da Cedevita v Zagrebu nikoli ni bila sprejeta tako, kot bi si zaslužila. »V Ljubljani pa so odlični pogoji, saj so Stožice ena najlepših dvoran v Evropi. Košarka ima v Sloveniji tradicijo, Olimpija pa je priznano ime v Evropi. Vemo tudi, kako imajo Slovenci radi ta šport,« je razpredal Tedeschi, ki o proračunu za naslednjo sezono ni želel govoriti, a je razkril, da bo vsaj enak seštevku obeh klubov v pretekli sezoni, torej okoli štiri milijone evrov.