FTC je vzela pod drobnogled Facebook in Amazon, pravosodno ministrstvo ZDA pa Apple in Google. Za zdaj še ni jasno, kaj nameravata dve vladni agenciji preiskovati, niti če bosta sploh izvedli preiskave. Če jih bosta, se bodo vlekle.

Omenjena velika podjetja so v svetu in v ZDA deležna vse več kritik zaradi ogromne moči in vpliva na trgu, s čimer lahko škodijo potrošnikom in konkurenci. Regulatorji EU so na tem področju veliko bolj aktivni.

Predsednik ZDA Donald Trump bo zanesljivo vesel preiskave Amazona, ki ga je ustanovil Jeff Bezos. Trump Bezosa napada, vse odkar je kupil Washington Post in časopisu pustil proste roke v uredniški politiki.

Trump skupaj z republikanci deli prepričanje, da Facebook in Google zatirata konservativne glasove, demokrati so prepričani, da je Facebook omogočil rusko širjenje propagande v korist Trumpa, vse to pa pomeni, da tehnološki velikani v političnem Washingtonu težko najdejo zaveznike, in to kljub milijardam, ki jih lahko zapravijo za lobiranje.

Amazon se sooča z obtožbami, da ovira ali odira prodajalce na svoji spletni strani in uničuje druge trgovine z nizkimi cenami. Facebook je na udaru že vse od volitev 2016, FTC pa ga preiskuje zaradi predaje zasebnih podatkov uporabnikov propadli britanski skupini Cambridge Analytica. Google ima popularen iskalnik, ki naj bi ga prirejal v svojo korist in tako naprej.

FTC je Google preiskoval več kot dve leti, vendar brez resnih sankcij. Bolj resni so na tem področju v EU, kjer so Google nazadnje marca letos kaznovali z 1,5 milijarde evrov.

Finančni trgi se nevarnosti preiskav zavedajo; delnice Facebooka so se v ponedeljek pocenile za 7,5 odstotka, Googlovega »starša« Alphabeta za šest odstotkov, Amazona za 4,6 odstotka in Appla za en odstotek.