Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je na slovesnosti ob začetku gradbenih del investicijo označil kot pomemben mejnik na področju energetike v Mehiki, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Vnovič je zagotovil, da se bodo držali načrta. »Zgradili jo bomo v treh letih po ceni 150 milijard pesov. Glede tega ni dvoma,« je poudaril.

Če bo navedena cena obveljala, bo skupna vrednost investicije osem milijard dolarjev (7,1 milijarde evrov), a strokovnjaki na podlagi preteklih izkušenj s tovrstnimi projekti v Mehiki napovedujejo skorajšnjo podvojitev cene in približno osemletno gradnjo.

Posel so najprej zaupali skupini tujih podjetij, ko pa je ta predložila podatke o ceni in časovnici gradnje, je Lopez Obrador preklical pogodbo. Posel je nato dobila močno zadolžena državna naftna družba Pemex, ki naj bi rafinerijo v jugovzhodni zvezni državi Tabasco zgradila precej hitreje in ceneje.

Pemex trenutno upravlja s šestimi rafinerijami, ki pa zaradi skromnih investicij obratujejo na manj kot tretjinski zmogljivosti. Kritiki so mehiške oblasti zato večkrat pozvali, naj namesto gradnje nove rafinerije raje povečajo zmogljivosti obstoječih.