Donald in Melania Trump bosta med obiskom v Britaniji očitno videla bolj malo vsakdanjih Britancev, ki jih gostitelji očitno želijo čim bolj skriti pred Trumpovimi očmi. Z letališča Stansted, kamor so kraljičini ameriški gostje prileteli, so ameriški prvi par s predsedniškim helikopterjem prepeljali v rezidenco ameriškega veleposlanika v Londonu, strogo varovano pravo palačo na obrobju londonskega parka Regent. Predsedniški helikopter ju je pripeljal tudi v Buckinghamsko palačo, kjer jima je kraljica priredila kraljevo dobrodošlico.

Trump in prestolonaslednik

Med pregledom častne straže Trumpa, ki si je vzel veliko časa, se ustavljal in nagovarjal vojake, ni spremljala kraljica, ampak prestolonaslednik, princ Charles. Oglasile so se tudi topovske salve, potem pa je bilo na vrsti zasebno kosilo, na katerem so bili – iz kraljeve družine – kraljica, princ Charles, njegova druga žena Camilla, princ William z ženo Kate, princ Harry brez žene Meghan, ki po tihem bojkotira obisk rojaka Trumpa, čeprav se britanski dvor izgovarja na njen trimesečni porodniški dopust. Tudi kraljičinega moža, princa Filipa, ki uživa upokojitev na podeželju, očitno niso mogli prepričati, da bi se jim pridružil.

Brez kočije in spanja pri kraljici

To, kar manjka temu obisku najvišjega ranga, ki si ga je Trump tako zelo želel, je vožnja s kraljevo kočijo po Londonu (menda varnostni razlogi) in prenočevanje v Buckinghamski palači, ki je kraljičin glavni dom in urad. Drugi njeni gostje prespijo pod njeno streho, Donald in Melania Trump prenočujeta v rezidenci ameriškega veleposlanika. To je velik prelom s tradicijo. Uradno zato, ker palačo prenavljajo, težko pa je verjeti, da v Buckinghamski palači, ki ima več kot 700 sob in je sedemnajstkrat večja od Bele hiše, ne bi mogli pripraviti udobne spalnice za ameriški prvi par. Kakor koli že, pred sinočnjim banketom v plesni dvorani Buckinghamske palače, v kateri so tri dni pripravljali mize, krožnike, pribor in kozarce (po šest) za 170 izbranih povabljencev, so se vsi spraševali predvsem eno: ali Trump bo ali ne bo v zdravici, čeprav ne bi smel, omenil brexit. Posebno zato, ker je, vedno nepredvidljiv in rad jezen, samo nekaj minut pred pristankom na Otoku spet tvital. In kritiziral. Najbolj londonskega župana Sadiqa Khana, laburista, levičarja in… muslimana, ki ga je razglasil za okostenelega poraženca. Napisal je tudi, da ga spominja na zelo butastega in nesposobnega župana New Yorka de Blasia.

Besednjak fašista dvajsetega stoletja

Kraljica in drugi člani kraljeve družine (brez ameriške članice Meghan in princa Filipa) se gotovo zavedajo, da bodo statisti v filmskem gradivu, ki ga Trump zbira za kampanjo za vnovično izvolitev (prihodnje leto). Njegov obisk sproža veliko kritike. Londonski župan Khan na primer pravi, da uporablja besednjak fašista dvajsetega stoletja. Kritizirajo njegovo vtikanje v brexit. Jutri bodo v Londonu in drugih mestih v Britaniji protesti proti Trumpovemu obisku. V zraku pri parlamentu v Londonu bo spet balon Trumpa kot dojenčka s plenicami, ki je dal pečat njegovemu prejšnjemu delovnemu obisku. Vodja laburistične opozicije in vlade v senci Jeremy Corbyn, ki je bojkotiral sinočnji banket, bo govoril na londonski demonstraciji. Danes je dejal: »Jutrišnji protest proti državniškemu obisku Donalda Trumpa je priložnost za izražanje solidarnosti z vsemi tistimi, ki jih napada v Ameriki, po svetu in v naši državi. Med njimi je bil danes zjutraj tudi Sadiq Khan.« Banket sta bojkotirala tudi vodja liberalnih demokratov Vince Cable in predsednik poslanske zbornice John Bercow, ki je preprečil Trumpov govor v parlamentu.