Danilo Petrucci je na šesti dirki sezone svetovnega prvenstva v motociklističnem razredu motoGP s spektakularno vožnjo v dramatičnem zaključku obnorel italijanske navijače na domači dirki v Mugellu. Z Ducatijem je osvojil premierno zmago v najvišjem razredu in postal že 109. dirkač, ki se je v zgodovini tekmovanja povzpel na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

Navijači v Mugellu so največ stavili na neuničljivega Valentina Rossija, ki je na začetku dirke po trčenju izgubil možnosti za podvig. Dirke zaradi lastne napake ni končal, a italijansko slavje zaradi Petruccijevega prvenca ni bilo nič skromnejše. Pred petimi leti se je že spogledoval s koncem kariere, saj je bil preveč razočaran nad skromnim izkupičkom. Za vztrajnost je bil nagrajen v Mugellu. »Na začetku sezone se mi je že zdelo, da ne bom nikdar osvojil prvega mesta. Po tokratni dirki sem vzhičen. Neverjetno! Ne morem opisati vseh občutkov. Zelo veliko mi pomeni, da sem slavil prav pred svojimi navijači na domači dirki,« je razlagal Danilo Petrucci, ki je lansko sezono sklenil na osmem mestu. Petrucci je zmago posvetil moštvenemu kolegu Andreu Doviziosu: »Andrea mi je svetoval, naj ne razmišljam o prihodnosti, ampak naj se raje osredotočim na sedanjost in uživam. Vseskozi mi stoji ob strani in me obdaja z nasveti. Ko me je povabil k sebi domov, mi je razkril največje skrivnosti motorja.«

Svetovni prvak Marc Marquez je z drugim mestom ostal na vodilnem položaju v skupnem seštevku tekmovanja. V zadnjem krogu je imel v boju trojice vodilnih priložnost, da bi prehitel zmagovalca Petruccija, a se ni odločil za popoln napad. Marquez je povedal, da je izpolnil cilj, ker je prehitel Doviziosa, pred katerim ima dvanajst točk naskoka. »Zadovoljen sem. Petrucci si je zaslužil zmago. Tokrat je bil hitrejši,« je športno priznal Marc Marquez, ki se je razveselil zmage mlajšega brata Alexa v razredu moto2.

Motociklistična karavana se bo preselila v Barcelono, kjer bo čez slaba dva tedna naslednja preizkušnja za točke svetovnega prvenstva.